Джон Хънтсман - Дипломат хамелеон

Горд съпруг и баща на седем деца. Дипломацията, политиката и бизнесът са в моята ДНК. В момента живея в Москва, където гордо служа като посланик на САЩ в Русия. Така представя себе си в профила си в туитър Джон Хънтсман, който тази седмица изненадващо подаде оставка от посланическия си пост в Руската федерация.

Новината за оттеглянето му бе съобщена във в. “Солт Лейк трибюн” - водещо издание в щата Юта (в който Хънстман живее от дете), което е собственост на брат му Пол. Вестникът публикува писмото до президента Доналд Тръмп, в което посланикът го известява за оставката си. В него Хънтсман изразява остра позиция спрямо Русия - например, че “трябва да є се търси отговорност, когато действията є заплашват нас или наши съюзници”. Посланикът констатира и че “никакво преразреждане (каквото обяви с Москва предишният президент Барак Обама), нито ново начало” няма да помогнат за подобряване на отношения между САЩ и Русия, а е необходимо “само ясно разбиране за нашите интереси и ценности”.

Факт е, че мандатът на Хънтсман в Русия, започнал през октомври 2017 г., протече в меко казано неблагоприятни условия - в сила вече бяха US санкциите, като междувременно бяха въведени допълнителни, съставът на мисията бе драстично намален след изгонването на американски дипломати и друг персонал, което бе огледален отговор на обявеното от САЩ експулсиране на руснаци заради предполагаемата намеса на Москва в US президентските избори през 2016 г. Разбира се, разследването на тази намеса също бе сред доста пиперливите двустранни проблеми.

Каква обаче е причината Хънтсман да се оттегли толкова рано - след едва 2 години на поста в Москва, остана неясно. Възможно е американската или пък руската страна да не са били доволни от работата му. Имаше съобщения (които не бяха потвърдени официално), че в телефонния разговор миналата седмица между Тръмп и Владимир Путин е бил обсъден въпросът за нов посланик на САЩ, още преди Хънтсман да подаде оставка.

“Солт Лейк трибюн”, който поради роднинската връзка с посланика би трябвало да е добре информиран за намеренията му, съобщи друга причина за напускането - смята да се кандидатира за губернатор на Юта. Отново, защото той вече два пъти е печелил такива избори в щата - през 2004 и 2008 г., когато за него гласуват 77,7%. При неговото управление щатът процъфтява, а той напуска поста с одобрение 80%. Една от ключовите му реформи е намаляване на данъци - напълно в унисон с позициите на Републиканската партия, чийто представител е Хънтсман. Други негови политики - като подкрепата за борбата с климатичните промени или пък програма за стипендии, с които родители да записват децата си в частни училища, съвсем не са в унисон с републиканския консерватизъм. Познавачи подчертават, че Хънстман има този “хамелеонски” уклон да действа, както е необходимо, а не лоялно по партийни и партньорски линии. И посочват, че все пак е служил три пъти като посланик при четирима президенти, и от Републиканската, и от Демократическата партия.

Припомнят и че обича да ласкае силните на деня. Например в писмо до Барак Обама, който го номинира за посланик в Китай, Хънстман пише: “Вие сте забележителен лидер и за мен е голяма чест, че се запознахме”, като думата забележителен е подчертана.

Джон Хънтсман е роден през 1960 г. в Калифорния в мормонско семейство. Баща му - Джон Хънтсман-старши, който е служил в администрацията на президента Ричърд Никсън, е един от най-богатите хора в Америка (компанията му се оценява на над 11 млрд. долара), като голям принос за натрупване на богатството му има ролята му в създаването на кутиите за сандвичи на “Макдоналдс”.

След завършването на колеж заминава на 2-годишна мисионерска мисия в Тайван, както се полага на всеки мормон, където научава китайски, след завръщането си в САЩ следва международни отношения в Университета на Пенсилвания. Именно мисионерството го запалва по дипломацията, на която се отдава след завършването си. Едва 32-годишен, при президента Джордж Буш-старши, е назначен за посланик на САЩ в Сингапур (остава и при Бил Клинтън). Второто му посланическо назначение е в Китай - при президента Барак Обама.

 

Маневри в кандидат президентски кампании

В политическата си биография Джон Хънтсман има опит и в кампании за президент на САЩ, включително и лично като претендент за номинация на републиканците. За пръв път като потенциален състезател за Белия дом името му се завърта в кампанията преди вота през 2008 г. Тогава обаче той не влиза лично в битка, а първоначално подкрепя Мит Ромни (също мормон от Юта), като става негов съветник по външната политика. Но впоследствие завива към Джон Маккейн, който тогава става кандидат на Републиканската партия (но губи от Барак Обама).

Преди изборите през 2012 г. Хънтсман лично влиза в надпреварата за номинация на републиканците за кандидат за президент, но след загуба на първичния вот в Ню Хемпшир, се отказва и дава подкрепата си за... Мит Ромни, който печели номинацията на партията, но губи президентските избори от Обама.

Хънтсман прави маневри в стил две крачки напред - една назад и в кампанията за вота през 2016 г. Първо каза, че ще гласува за Доналд Тръмп, но броени дни по-късно го призова да се оттегли от битката, заради изтекли записи с обидни сексистки изказвания на Тръмп. След като той стана президент обаче, Хънтсман отново премина в неговия лагер.

 

За него

Мисля, че страда от остър мазохизъм

Мисля, че трябва да му бъде поставена диагноза тежък мазохизъм. Той е богат, щастлив, има прекрасни деца, но иска да работи за Доналд Тръмп. Разбирам да имаш желание да служиш на държавата си, но в този случай нещата ми приличат на самобичуване.

Ана Наваро, стратег на Републиканската партия и политически коментатор за редица US медии

 

Логично е да си тръгне, не можа да свърши нищо

С преждевременната си оставка посланикът на САЩ Джон Хънтсман неволно призна, че Вашингтон, с най-активното участие на Конгреса, доведе отношенията с Русия до застой. Тоест заявява, че посланикът не е в състояние да направи нищо. В такава обстановка Хънтсман счита, че е най-добре да си тръгне. Логична стъпка.

Алексей Пушков, член на горната камара на парламента на Русия

 

Не е учил достатъчно история

Бих искала да припомня на господин посланика (Хънтсман), че Русия през своята многовековна история неведнъж се е сблъсквала с подобни закани, представяни като препоръки, и е доказвала тяхната несъстоятелност. Езикът на заплахи и санкции стана “визитна картичка” на американската външна политика, а изявленията на Хънтсман (от борда на самолетоносача USS Abraham Lincoln, който определи като “100 000 тона международна дипломация”, посланикът отсече, че Русия трябва да промени поведението си на международната сцена), са извън дипломатическото поле. Трябва просто добре да се учи история, това позволява да се избягват непростими за дипломат грешки.

Мария Захарова, говорителка на МВнР на Русия

Коментари

Задължително поле