Джузепе Конте: Няма да се откажем от повишените бюджетни разходи

Италианският премиер Джузепе Конте каза, че неговото правителство няма да отстъпи от бюджетните си планове. Той потвърди за пореден път позицията на Рим по бюджета на страната за идната година преди да замине за разговори с Европейския съюз в Брюксел, предаде Асошиейтед прес.

Конте посочи, че неговата популистка управляваща коалиция ще осъществи обещаните реформи въпреки заплахите от ЕС за санкции. Той добави, че на работната си вечеря с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер тази вечер "ще държи преговорите отворени" и ще се стреми към "конструктивен диалог в интерес на Италия и на Европа".

Според Италия увеличените бюджетни разходи ще доведат до икономически растеж, което в крайна сметка ще свие дълговете на страната.

Реформите на правителството включват изпълнение на предизборните обещания да се разреши на италианците да се пенсионират на по-ранна възраст и въвеждане на минимален доход за безработните, докато те се обучават и търсят работа. "Ще изпълним всичко, което сме обещали", каза Конте, говорейки в кулоарите на конференция в Рим.

Еврокомисията предложи наказателна процедура срещу Италия, която може да доведе до много солидни глоби при "особено сериозни нарушения" на бюджетната дисциплина.

Италианският вицепремиер Матео Салвини, който обикновено взема по-конфронтационна позиция спрямо Брюксел, обаче допусна, че парламентът все пак може да направи някои промени в бюджета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа