Джъстин Гатлин - Мразеният

Рядко зрелище е атлет, току-що спечелил една от най-престижните титли в спорта, да получава бурни освирквания от зрителите. Обикновено големите шампиони си “купуват” любов като демонстрират невероятните си качества, но явно феновете не са това, което бяха. Може би спортът все повече се превръща в нещо като сериал с добри и лоши герои, поне що се отнася до приемането му от зрителите.

Световната антидопингова агенция има желязно правило – всеки спортист, хванат с допинг за втори път, се наказва с доживотно изваждане от състезателна дейност. В това правило разбира се има и изключения, а най-известното е именно Джъстин Гатлин.

Първата издънка на американеца е още в първи курс на Университета в Ноксвил, щата Тенеси. Той пристига като гимназиална звезда на 110 метра с препятствия, но местните треньори бързо го преквалифицират в спринтьор. Дава положителна проба за амфетамини и получава двегодишно наказание, което обжалва и успява да го намали до 12 месеца. Обяснението му е, че веществото се съдържало в лекарство, което взимал от дете. Диагнозата му била синдром на дефицит на вниманието – същата, с която редица американски спортисти си изписват забранени вещества според хакерски разкрития от миналата година.

Наказанието му изтича и Гатлин напуска университета, за да се съсредоточи върху професионалната си кариера. В следващите години възходът във формата му е невероятен и през 2004-а на 23 години печели златния медал на 100 метра на олимпийските игри в Атина. Зад него остава легендата Морис Грийн.

На следващата година триумфира на 100 и 200 м на световното първенство в Хелзинки и става едва вторият след Грийн с дубъл в двата спринта. Победата му в късата дистанция пък е най-убедителната в историята на световните първенства дотогава, но е обезценена от отсъствието на световния рекордьор Асафа Пауъл. Година по-късно Гатлин си поставя задачата да счупи рекорда на ямаеца. Звездите се подреждат и при попътен вятър от 1,7 м/с (при допустим 2,0 м/с) на финала на таблото свети 9,76 секунди – с 1 сек по-малко от върховото постижение. На следващия ден обаче ИААФ обявява, че точният резултат – 9,766, се приравнява на 9,77 и рекордът се води изравнен. Това е най-близкият досег на Гатлин до рекорда, макар че и този резултат впоследствие е анулиран.

През юли става ясно - Гатлин е дал положителна проба за тестостерон. Нарушението е второ, но новата звезда на спринта се измъква като оказва пълно съдействие на Американската антидопингова агеннция. Предвид “изключителните обстоятелства” около първото му наказание, Гатлин е наказан с 8-годишно изваждане от спорта. Първоначално той приема решението, за да се спаси от доживотната санкция, но впоследствие обжалва пред Спортния арбитраж в Лозана и наказанието му е намалено - 4 години.

Завръща се на пистата без фанфари през 2010-а – печели състезание с 10,24 сек. Почти никой не вижда у него “злия гений”, който един ден ще детронира Юсейн Болт. Тогава Светкавицата е на върха на славата си и отнася с разлика всички, включително Гатлин, който остава с бронз на 100 м на игрите Лондон 2012. На следващата година американецът побеждава с 1 стотна Болт в Рим, но на световното в Москва отново е няколко крачки след ямаеца. Големият пропуск е 2 години по-късно в Пекин, когато Гатлин води в продължение на 95 метра, но губи баланс на финала и Светкавицата се промъква с 1 стотна до титлата.

Радетелите за чистия спорт вече виждат у него огромна заплаха за легитимността на леката атлетика. Макар и прехвърлил 30 години, Гатлин е почти толкова бърз, колкото и на 26 когато е натъпкан с допинг. Освен това знае как да направи най-доброто си бягане точно когато трябва. Така се стигна до фаталния финал в Лондон – последния индивидуален старт на Болт. Зрителите са дошли да изпратят любимеца си – може би най-харизматичният спортист на новия век. Освиркванията за “лошия герой” стават все по-бурни с всяко бягане и избухват в кресчендо след жеста, с който Гатлин им нарежда да млъкнат. Но за него е все едно. Той вече е минал пръв финала и е спечелил втората си световна титла 12 години по-късно. Това е рекордът, на най-добрия спринтьор, който никога не е имал истинския в дисциплината.

 

Гонят го от американския футбол

Докато е извън атлетиката спринтьорът се опитва да пробие в американския футбол. Там не се притесняват от допинговото му минало, а че е “момче от пистата”. “Хюстън Тексанс” и “Тампа Бей Буканиърс” го взимат на пробни лагери, но треньорите не оценяват качествата му. Той не е играл футбол от 10-и клас, но се опитва да се наложи като “уайд рисийвър” в НФЛ. За разлика от Болт, който смята, че може веднага да заиграе в “Манчестър Юнайтед”, Гатлин е наясно, че дори не заслужава шкафче в съблекалнята.

“Това беше голяма мечта – признава той. – Опитах се да започна на чисто, от нулата. Оказа се много трудно. Борбата да пробиеш в Лигата е на живота и смърт. А и не съм сигурен, че мога да победя футболистите на 40 метра.”

 

За него

Винаги съм го уважавал

Винаги съм го уважавал като съперник. Той е един от най-добрите, които съм имал. За да го победиш, трябва да си в най-добрата си форма. Според мен напълно заслужава да е тук. Изтърпял си е наказанието и е работил много, за да се завърне. Справя се страхотно. Гледам на него като на всеки друг, като на конкурент. Но освен това той е фантастичен човек. Мога да ви кажа, че е много свестно момче.

Юсейн Болт, ямайски лекоатлет

 

Трябваше да го накажем до живот

Победата на Гатлин не е перфектният сценарий, но спортът не е холивудски филм. Според мен Юсейн беше прекалено щедър в отношението си към него, а не беше длъжен да се държи така. Хората имат право да го освиркват. Ние не сме полиция на мисълта и не можем да им казваме как да се чувстват. Навремето му наложихме 8-годишно наказание с намерението то да изпълни функцията на доживотно. Сега разбирам, че сме загубили тази битка.

Лорд Себастиан Коу, президент на ИААФ

 

Изключително силен е, не се пречупи

Не ставаме свидетели всеки ден на такова освиркване. Няма как на някой да не му е станало мъчно за Джъстин Гатлин. На мен лично ми стана и се зарадвах, че успя да се събере и на 35 години да спечели тази световна титла. Той е бил изключително силен, за да не се пречупи при това отношение.

Ивет Лалова, българска лекоатлетка

 

Не е убил никого

Само в Англия се отнасят с него така. Не се притеснявам, че го освиркват, защото знам какъв син съм отгледал. Освиркванията са обида за спорта. Джъстин си изтърпя наказанието и си извади сърцето от работа, за да се върне. Не е излъгал никого, не е нападнал или убил никого. Опитва се да помага на младите атлети, съветва ги да се състезават чисто. Не мисля, че съжалява за миналото, това е просто един урок, който той научи.

Уили Гатлин, баща на Джъстин

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети