Умници и хубавици отпразнуваха появата на новия Playboy Със секси парти в софийска дискотека

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталуния, над 20 души са ранени

Наоми Кембъл ще получи наградата „Модна икона“

Нарко вакханалия в продължението на „Сикарио“ Изабела Монер е новото попълнение

Институтът за пътна безопасност пита: Колко сигнала са подадени за опасни пешеходните пътеки?

34 млн. лв. е похарчила държавата за защита в арбитражи Една българска и две чуждестранни кантори защитават България от исковете в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове

Меган Маркъл иска да има дете веднага след сватбата Убедила принц Хари да откаже цигарите

Най-големият в света круизен кораб пое на първия си курс

Строителството на оградата по границата с Мексико започва в понеделник

13 граничари отстранени от летище София Заплашени са от уволнение, разследва ги „Вътрешна сигурност” за саботаж

Отбелязваме „Часът на земята”, гасим осветлението за час

Масови протести с искане за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 25 март 2018

Макрон свика извънредно Съвета за национална сигурност

Гърция стяга още режима за движение по пътищата За антирадар наказват с 2000 евро, за АТВ по асфалтов път - с 1000 евро

Диагнозата е ясна: Болна отбрана Изнемогва ли родната войска или да?

„Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната.” Това е сакралното изречение в доклада на служебния кабинет за състоянието на отбраната през 2016 г., заради което бе изтеглен от сегашното, трето правителство на ГЕРБ. Между другото документът едва вчера бе свален от сайта на МО.

“Недостатъчното ресурсно осигуряване поставя Въоръжените сили в изключително тежко положение да изпълняват задачите си по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната с много затруднения и повишен риск”, това пък са думи на военния министър Красимир Каракачанов на КСНС при президента от 30 май т. г.

Виждате ли смислова разлика в двете констатации? Аз лично – не. Но всичко е въпрос на политика. А тя е изкуство, както е казал мъдрецът, да се държат масите на достатъчно разстояние от проблемите, които ги засягат. А президентът Румен Радев пък бе още по-лаконичен.

“Ако скъсаме диагнозата, това няма да помогне на болния да се излекува”, заяви държавният глава и с метафората уцели десeтката.

Нека бъдем честни! Дори изводът, че сега войската ни е в състояние само частично да ни брани, е лек реверанс към нея. Анализът в доклада на служебния кабинет дори спестява редица горчиви истини. Основната мисия на армията ни, която храним с нашите пари, е да ни брани от външна агресия и да опази територията, наречена България. А сега нека теглим чертата: Възможно ли е това? Как да стане, след като доскоро свенливо прикриваната тайна, че вакантните места във войската са близо 5 600 бр., предимно в бойните части, вече е обществено достояние. Наскоро бе съобщено и от министър Каракачанов. България е миролюбива страна, няма външни претенции и армията й не се готви за агресия, а за отбрана. Един роден пехотен батальон, в случай на нападение, може да прикрива полоса българска земя с размери 3 км по фронта и 5 км в дълбочина. Ако пресметнем по скалата на армейската структура, ще разберем, че да защитим 100 км от граничната ни бразда в случай на инвазия отвън, ще са ни необходими около 30 хил. пехотинци. Такава задача навремето имаше най-боеспособната ни Трета армия, която прикриваше най-опасното, според тогавашните планове, направление от юг. Само нейната реална численост бе около 30 хил. души от обща численост на армията ни около 110 хил. Сегашната ни войска по щат трябва да е 26 хил. щика. Махнете от тях близо 5 хил. незаети места и ще разберете за какво иде реч. Много бойни формирования от пехотата ни в момента са с близо 40% некомплект.

Сега дори има идея да възстановим армейските батальони по границата заради бежанците, които навремето лекомислено ликвидирахме.

Ами родните ВВС? От 15 изтребителя Миг-29 на въоръжение, годни са едва няколко. Ресурсът на бомбардировачите ни СУ-25 пък изтича тази година. А от 12 нови вертолета “Кугар”, които купихме от Франция, летят едва няколко. Вярно е , че изтребителната ни авиация в момента изпълнява, макар и на предела на силите, задълженията си в мисията на пакта “Еър полисинг”. Но трябва да се знае, че това е полицейска функция в мирно време за неутрализиране на единични случай на нарушение на въздушните ни граници, а не отбранителна. В случай на масирана атака по въздуха при военна агресия срещу нас, не е ясно как ще отговорим. А преди 1990 г. бойната авиационна групировка на България бе еквивалентна на Гърция и Турция, взети заедно. Тогава имахме 470 бойни самолета, транспортните и учебните бяха отделно.
Подобна е и ситуацията с ВМС. Четирите бойни фрегати, които в момента имаме, са с изтекъл ресурс на противокорабните и ПВО ракети. След всичко казано дотук как ви се струва констатацията за частичните възможности на войската в анализа на служебния кабинет?

Когато бе шеф на първия кабинет на ГЕРБ, Бойко Борисов обичаше да играе футбол срещу гвардейците. В едно горещо лято, техният празник е на 12 юли, премиерът бе особено духовит. На почивката след първото полувреме, той грабна маркуч и започна да къпе бойците. На мача присъстваше и тогавашният военен №1, а сега депутат от ДПС, ген. Симеон Симеонов.

“Гледай бе, генерале, колко са кекави. Много бързо се измориха. Неаме армия, ама добре че турците са ни приятели”, рече шеговито и пророчески тогавашният и сегашен министър-председател на България.

На Балканите сме най-слаби

С държавите, с които граничим, с изключение на Македония, ние имаме най-малочислената и най-слабо въоръжената армия. Дори Сърбия, която не е член на НАТО, е с по-големи военни способности от нас. Те имат 95 самолета, 64 вертолета и 212 танка. Докато ние “се радваме” на 29 бойни самолета и около 20 вертолета, чиито технически брак е смущаващо висок. Сръбските МиГ-29 са модернзирани, за разлика от нашите. Те притежават и уникален тренажор за подготовка на пилотите на Миг- 29, какъвто ние нямаме. До неотдавна, по взаимна договореност, пращахме наши пилоти на Миг- 29 да тренират в Западната ни съседка. Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов от кабинета “Близнашки” обаче забрани тази практика.

А е факт, че колапсът на войската започна през 2009 г. Тогавашният военен министър Николай Младенов, за пръв път в родната история, предложи сам, без никой да го кара, парите за отбрана да се свият с 40%. Това е между другото.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. АМИ НАМЕРЕТЕ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 28 ГОДИНИ И ГИ ВКАРАЙТЕ В ЗАТВОРА. ВСИЧКИ СЛУГУВАХА НА САЩ И ЕВРОПА И РЕЗУЛТАТА Е ЯСЕН. НЯМАМЕ АРМИЯ И ЗА ДА ИМАМЕ ЦЯЛА ДЪРЖАВА ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА СЛУШКАМЕ ЗАПАДА. ИНАЧЕ ЩЕ НИ ПОСЛЕДВА СЪДБАТА НА СИРИЯ ,ЛИБИЯ, ИРАК И ДРУГИ.

 2. какво да коментира човек – тъжна и жалка работа, от която страна да го погледнеш.
  едно е радостно обаче, може и да не достигат 5600 бойци, но при генералите няма недокомплект. между другото, понеже се споменава трета армия от бна – при състав от над 30 хил. души, се командваше от 1 / един/ генерал!

 3. Да има разлика в двете изречения и то доста съществена и се чудя ,как “интелигентният” автор не може да е хване ?!В единия случай армията може да изпълнява всички с много трудности и огромно лишение ,а в другия е че тя изобщо не е в състояние да се справи с част от задачите!
  И ако имаме армия колкото сърбите ,какво ще направим ,от кого точно да се защитим,от Турция ли или от Русия??Все пак ние сме част от блока на НАТО ,докато сърбите и македонците не са .Поддържането на огромна армия изисква огромни средства ,които ,просто трябва да се вземат от други сфери ,било образование,за вътрешна сигурност ,където и без това не достигат ,поради не добре функциониращ модел ,корупция и слаба икономика!Та какво ще правим с голямата армия и многото самолети??Ще спираме Ердоган или ще отстрелваме с тях бежанците по границата-нека да отговори автора.И накрая нека каже най-проспериращата икономика в евросъюза Германия ,каква армия поддържа,след като е потенциално заплашена от Русия и от терористичните страни от близкия изток и след като най-важното има средствата да си позволи да оборудва голяма и силна армия??

 4. Правилно казва Красимир: Първо трябва да се формулира враг! Без враг нищо не става. Хитлер е дефинирал евреите за основен враг. Това за циганите, сакатите и хомосексуалистите идва в последствие. След като посочва главния враг на арийската нация нещата потръгват. Нацията се сплотява идват успехите. Така че внимателно. Само с министър-председателите няма да минем. Освен това някои от тях вече измряха. Други подготвят наследниците си за престола. Трети упрвляват втори и трети мандат, което означава, че народът ги иска. Но стъпка по стъпка. Първо врагът – след това другите приоритети сами ще се подредят.

 5. ми имахме си евроатлантически оглавнокомандващ – олихофрен, дето караше буси с немски лумпени да пречат на подопечните му граничари.

 6. Младежите ни на Запад,при Бай Тошо 26% от бюджета бе за армията,днес колко е?Пари няма,но и да имаше,то вече хора не останаха.Само идеи имаме или както се е изразил народът – на гол тумбак чифте пищови,днес дори само се пляскаме по голия тумбак белким от звука някой се впечатли.

 7. Хора, точно когато сме имали най-голяма и най-силна армия сме губили най-много територии… Голяма армия не означава просперитет, а заробване! Цар Петър е смятан за най-кекав, защото никога не е воювал, но пък България за 40 години мир успява да се възстанови и следват най-славните КУЛТУРНИ страници в историята ни. Цар Иван Асен II не е имал голяма и силна армия, ама всички знаем, какво е постигнал. НЕ НИ ТРЯБВА скъпоплатена армия. Ние нямаме ВРАГ, за да я поддържаме. Парите, вместо за увеличаване печалбите на руските и американски оръжейни компании, могат да се похарчат за нашите деца, за нашите родители, а и за самите нас! Стига пропаганда и всяване на страх. Никой не иска да ни завладява. Който ни е завладял не е прокопсал!!!!

 8. Защо не се пише какви превилегии имат фуражките? Ранно пенсиониране, не плащат данъци и прочие… И двадесет брутни заплати при уволнението! Останалите българи да не сме по-прости? Колко пенсионирани генерала лазят по щабовете с памперси на задника, но не оставят лапачката! Колко паразити има по военните окръжия? Това не е армия, това е пасмина!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.