Диамантено вето на Белгия спира нови санкции на ЕС

Според говорителя на Световния диамантен център в Антверпен Том Нейс, изискванията на регулаторите и клиентите вече оказват натиск върху бизнеса и без санкции на ЕС.

Борсата в Антверпен залага на руските камъни

Европейският съюз няма да включи ограничения върху търговията с диаманти от Русия в новия осми пакет санкции срещу Русия заради лобиране на белгийски дипломати. Това съобщава европейското издание на “Политико”, позовавайки се на осведомени източници.

Официално Белгия обеща да не блокира санкциите срещу вноса на диаманти. Едновременно с това правителството в Брюксел изрази опасения, че подобен ход може да навреди повече на икономиките на ЕС, отколкото на портфейла на Русия.

Белгийските дипломати успешно са лобирали пред служители на ЕС да запазят скъпоценните камъни извън списъка със санкции, според множество дипломати, запознати с дискусиите за санкциите, коментира “Политико”.

“Тази позиция става все по-трудна”, казва неназован дипломат от ЕС, цитиран от изданието.

Резултатът е, че Белгия - и нейната непоколебима подкрепа за индустрия, отдавна свързана с автократи, диктатори и конфликтни зони - отново е в неудобна светлина на прожекторите. ЕС вече санкционира руското злато и други луксозни стоки. И сега онези, които отдавна настояват за диамантени санкции, включително балтийските държави, Полша и Холандия, се опитват да се нахвърлят, посочва авторът на материала Иля Гриднеф.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа