Дизайнерка представя картини върху вода

В Учебния център по изкуства в Двореца в Балчик ще бъде открита изложба "Картини върху вода". Интериорната дизайнерка Антоанета Бебенова показва в работно ателие екзотичната техника Ебру - за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа.

При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията й. В миналото това изкуство е намирало място в много ограничени сфери. Отначало тази техника се е използвала за рисуване само върху хартия. Била прилагана предимно за декориране на листовете, които са служели за официална кореспонденция, за украса на страници и корици от религиозни книги или поетични стихосбирки.

Понякога се получавали много интересни и красиви мотиви, използвани и като картини. Впоследствие като повърхности за отпечатване започнали да се използват платове, предимно коприна, и глина. Сега Ебру се използва за украса на стените в домовете, на бюра, понякога даже и по възглавници и завивки на легла.

Украса, направена с тази техниката, може да се види и върху керамични и порцеланови съдове, върху уникални поздравителни картички. Напоследък художниците в християнските страни пък я прилагат и при боядисването на великденски яйца.

Коментари

Задължително поле