Димитър Главчев: Не бягаме от темата за Истанбулската конвенция

Една политическа сила не бива да е готова на всичко, трябва да се спазват обещанията, поети в предизборната кампания, заяви бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев коментира по БНТ.

"Не бягаме от темата за Истанбулската конвенция. В режим на диалог сме и се видя, че има няколко проблеми текста, които съпътстват основното в конвенцията - предотвратяването на насилието над жени", каза Главчев. Той оцени като правилно решението да се сезира Конституционния съд по въпроса с Конвенцията.

"Оставката е личен акт", заяви Главчев по въпроса си искана от ГЕРБ оставка на депутата от БСП Валери Жаблянов за оценката му за народен съд.

"Когато той твърдо заяви, че няма да подава оставка, актът не става личен, особено като партийното бюро на БСП застана зад него. Следва друга процедура. По правилника за дейността на Народното събрание председател и зам.-председател могат да подадат оставка и даже няма гласуване", обясни Главчев.

От тук насетне се прави друго - взимат се подписи от минимум 80 депутати, с които се иска оставката на председател или зам.-председател на Народното събрание. Третият вариант е парламентарната група, излъчила председателя или зам-председателя, да поиска оставката му, поясни Главчев.

"Проблемът е, че партия застава зад подобно изявление за народния съд", заяви Главчев.

Той определи изказването на президента относно приемира Борисов като „несиметрично“: "Премиерът Борисов обясни, че има проблем с хора около президента, а реакцията на следващия ден беше неочаквана. Пък и замесването на депутат, като имате предвид, че именно партията, която издигна президента Радев, беше същата, която назначи въпросния депутат за шеф на ДАНС".

Димитър Главчев допълни, че ако президентът Радев има факти, трябва да се представят. Той определи като несъстоятелни обвиненията на президента, че в България се провеждат срещи без знанието му.

 

Коментари

Задължително поле