Димитър Ковачевски: Българските клубове в РСМ представляват провокация за гражданите заради имената им

Още когато се отваряха тези клубове, казах, че те могат да представляват единствено провокация, заради имената, които им бяха дадени, които будят негативни чувства в гражданите, защото са свързани с най-негативната част от европейската история. Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават. Това заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в отговор на въпрос, свързан с нападението с огнестрелно оръжие на културния клуб на сдружение „Цар Борис Трети” в Охрид.

Ковачевски припомни, че още тогава е призовал гражданите към  достойно и европейско поведение. Премиерът на Северна Македония отново се позова на приетите поправки в Закона за сдруженията и фондациите, забраняващи имена, които в страната се смятат за спорни и са свързани с определени исторически периоди. Поправките в закона за сдруженията и фондациите имат ретроактивно действие и вече съществуващите клубове имат тримесечен срок, в който да променят имената си. 

Реакциите от страна на България на случилото се в Охрид Ковачевски определи като реакции на България, добавяйки, че МВнР на Северна Македония също е излязло с позиция и отново каза, че според него сътрудничеството трябва да се осъществява през официални културно-информационни центрове, какъвто Република Северна Македония има в София, смята да отвори и в Благоевград, а България има Културно-информационен център в Скопие.  

По думите на Ковачевски министерствата на културата са в комуникация и „скоро ще имат среща”.

Утре в Скопие официално ще бъде открит новият дом на Културно-информационния център на България в Скопие, на което ще присъстват служебният министър на културата на България Велислав Минеков и министърът на културата на Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа