„Парцелгейт” се развихри в Полша Премиерът си купил имот на шесторно по-ниска цена

След градушката в Горна Оряховица кметът свика кризисния щаб Градоначалникът е разпоредил незабавна проверка на щетите

Атанас Скатов се завърна от Хималаите

Министър Захариева: Германия счита България за важен партньор и за много силна проевропейска държава

Серенай Саръкая и Керем Бурсин се разделиха

КФН: Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в катастрофа край Своге е противозаконно

Народът му отпуска края – харчи за курорт, техника и ремонти Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци

ЦСКА не се предава, титлата между Разград и „Армията“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 май 2019

Ники Лауда – Майсторът на резките завои

Мей предлага на депутатите да гласуват ново споразумение за Брекзит

Димитър Манолов: 800 лв. трябва да е минималната заплата за минимална пенсия от 200 лева

За да се осигури минимална пенсия от 200 лв., минималната работна заплата трябва да е 800 лв. Това каза пред БТВ президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Той обясни, че размерът на пенсията за стаж и възраст е във функция от осигурителния доход на лицето.

„Ако приемем хипотезата, че едно лице, за да получава минимална пенсия, трябва да е работило цял живот на минимална работна заплата, то размерът на тази минимална работна заплата трябва да е такъв, че от осигурителни вноски да се осигури въпросната минимална пенсия. Това е истинската логика.

Ако приемем днешните съотношения пенсия – заплата, би следвало минималната работна заплата, която осигурява минимална пенсия от 200 лв., да бъде 800 лв. Това е един подход за изчисляване на минималната работна заплата“, каза синдикалистът.

Според Манолов моментът на обжалването на решението на съда за отмяна на минималната работна заплата от 460 лв. най-вероятно ще бъде използван от правителството, за да се състоят консултациите в НСТС по правилата и постановлението да бъде преиздадено.

По думите му минимална работна заплата от 460 лв. е недостатъчна. Минималната заплата е доходът, който трябва да се гарантира на един работник, за да може той да преживява просто, а не прилично, допълни президентът на КТ „Подкрепа“.

Той припомни, че „Подкрепа” е предложила още преди 10 г. да се въведе диференцирана минимална работна заплата по икономически дейности и да се договаря.

Това че в Европа има държави, в които няма минимална заплата, не е вярно, допълни той и обясни, че има 5-6 държави, в който това заплащане се договаря и държавата е определила тези договорности за закон.

Според Манолов проблемите у нас тръгват от пороците на приватизацията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. От Подкрепа лъха на лош дъх, което издава замърсен организъм. Проблемите при нас не дойдоха от приватизацията, а от срастването на Подкрепа с властта.

  2. Засрамете се некадърници.Вие поживейте с 200 или 230 лева на месец.Всички сте плъхове с тлъсти банкови сметки разхвърляни по офшорки,чужди банки и роднини.Толкова мизерия върху народа не е имало.

  3. Тази сметка не може да е вярна ! Първо , защото хората след пенсионирането живеят няколко пъти по-малко от времето през което са работели . Т.е. 400 лв заплата трябва да е достатъчна , за да осигури 200лв пенсия

  4. Престъпниците на България . са .. вси4ки коиито са били във власта .. от … 1989 .. до .. 2017 … От президенти те , до наи ниските етажи на властта .. Това са престъпниците , коиито ограбиха България , и сега местто да са по затворите , те раздават правосъдие на хорта коиито ограбиха .. за това ни е такова измамното правосъдие .. Бягаите мили хора от тая измамна държава .. няма работа .. няма помощи .. няма пенсии .. няма медицина …. има само затвори , и гробища за бедните … защо да робувате на престъпниците , те да взимат рани големи пенсии , а вие да робувате докато сте живи .

  5. С близо 10г. трудов стаж съм (3 работни места) все на минималната работна заплата, добре че я има, защото ако я премахнат и това няма да взимаме. За провинцията става въпрос. Не разбирам как се оценява труда в България? Как изчислиха, че за работата, която работиш, заслужаваш дневно по 24 лева и 25 стотинки, а не по 57 лева и 18 стотинки примерно?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.