Димитър Николов: Ако ме номинират, може и да се кандидатирам за кмет на Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов

Може и да се кандидатирам за кмет на Бургас, ако някои от моите симпатизанти или членове на партия ГЕРБ решат да ме номинират, това заяви пред БТВ кметът на Бургас Димитър Николов. Той обясни, че ще изслуша всички аргументи, касаещи евентуална негова номинация и ако те са в полза на развитието на града, то може да се кандидатира. По думите му Бургас е в голяма конкуренция с останалите големи градове в България, както и в Европа. Всеки ход, който застрашава неговото развитие, може да се окаже пагубен.

Относно темата за Африканската чума по свинете, която обхвана и област Бургас, Николов посочи, че има умъртвени около 120 прасета. Те са били в отделни частни стопанства, а не в концентриран район. В момента се правят изчисления на щетите, на базата, на които, ще бъде определена компенсацията за стопаните. Кметът на Бургас обясни, че е запознат със сигналите и оплакванията на гражданите за мръсен въздух и задушливи миризми на територията на града. Мобилната станция на града отчита, че няма завишения на фини прахови частици и газове във въздуха.

Изследвания показват, че миризма идва от стари утайници на нефтената рафинерия близо до града. Експерти посочиха, че от топлото време утайниците се разтапят и започват да разнасят миризма. При лоша посока на вятъра, лошият въздух стига и до жителите. Николов подчерта, че при всеки сигнал общината реагира незабавно и информира регионалните инспекции - тази на Здравното министерство и Министерството на околната среда и водите. Близо 80% от миризмите са от изпарения и преработка, на стари басейни на територията на нефтокомбината.

По думите на кмета, те не са ликвидирани до приватизацията на рафинерията. Сега ангажимента пада върху държавата и собственика, като има двугодишен срок за ликвидиране. Николов изтъкна, че общината помага за това процеса да се ускори, но поради липса на компания в България, която се занимава с подобни дейности, е потърсена помощ от Италия.

Кметът обясни, че има спад в туристическия сезон. Според него количеството на туристите е същото спрямо 2017 г., но се отчита отлив спрямо 2018 г. Според него, това се дължи на геополитическите промени в последните години, при които много туристи от Турция и Близкия Изток са били принудени да плажуват другаде.За него е важно по цялата верига – хотелиери, туроператори, местна власт и държава да работят заедно и да намерят гъвкави начини, с които да привлекат нови туристи. Бургазлията сподели, че през лятото рядко намира време да почива заради натовареността през активния сезон.

Коментари

Задължително поле