Димитър Стоянов стана най-добрият млад фермер

Евродепутатът Асим Адемов и проф. Христина Янчева, ректор на Аграрния университет, поздравиха победителя в конкурса Димитър Станчев и съпругата му Ралица.

Проектът му впечатли журито

Представя страната ни на конкурса в ЕС

Благодарение на фермерите не се стигна до продоволствена криза по време на пандемията, заяви евродепутатът Асим Адемов

Димитър Станчев беше избран за най-добър млад фермер на България за 2021 г. на церемония, която се състоя в Аграрния университет в Пловдив. Конкурсът се осъществява благодарение на евродепутата Асим Адемов от ГЕРБ/ЕНП в сътрудничество с Националната асоциация на младите фермери, Аграрен университет-Пловдив и Националната служба за съвети в земеделието.

Димитър Станчев завършва образованието си в Аграрен университет Пловдив и заедно със съпругата си Ралица развива стопанството си от 2007 г. в село Индже Войвода в Странджа планина. Има зеленчукови и овощни градини, пасища, занимава се и с пчеларство.

Той залага на биологично производство и прилагане на практики, щадящи околната среда. Стопанството има своя търговска марка, фермерски магазин и ресторант, винарска изба, складове, лаборатория за следене на качеството на продуктите, извършват се онлайн продажби. Планира развитието на селски и екотуризъм, както и демонстрационна ферма.

Проектът му е наистина впечатляващ. Той успява да затвори целия цикъл на производство - от фермата до трапезата, коментира пред “Труд” евродепутатът Асим Адемов след връчването на наградата. Победителят ще представи България на Европейския конгрес на младите фермери, който ще се проведе в Брюксел, Белгия, на 9 декември.

По думите му този конкурс е много важен, защото придобиваме представа за участието на младите хора в земеделието. А делът им както у нас, така и в Европа през последните години драстично намалява, подчерта Адемов.  “Фермерите са част от една “армия” в Европейския съюз, която има една много важна задача - да осигури прехраната на населението. Благодарение на този сектор не се стигна до продоволствена криза в тези времена на пандемия. Изключително съм впечатлен от проектите”, допълни още Асим Адемов.

Освен победителят, на второ място бяха отличени проектите на Цветомир Нечев от село Садовец и Александра Стоянова от село Боримечково, а на трето - на Гергана Печева от село Желява. Наградата за ИТ технология получи Денислав Крумов от София.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес