Директорът на Софийската опера: Фалшива новина е, че наши служители са осквернили мемориала в Япония

Надписът бил на стена, ограда пред строеж

Фалшива новина – така директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов определи вандалския акт на  сценичните работници , които надраскаха със спрей мемориала на жертвите на атомната бомба в Хирошима, предаде БТВ.

„Едно самопроизвеждане на фалшива новина, която се възпроизвежда като инфекция. От сайтове и медии до България стига новина, която няма нищо общо с новините по японска телевизия. Това не е мемориал, това е една стена, ограда пред строеж. Тя е много далеч от мемориала, нашите колеги си позволяват да правят тези надписи, но това не е оскверняване”, каза Акад. Карталов.

Акад. Карталов заяви, че скандалът не е тръгнал от японските, а от българските медии. Той заяви, че инцидентът най-вероятно се е случил след употреба на алкохол от служителите на операта. Те бяха уволнени още вчера.

Вандалският акт на български граждани е срещу мемориала в Хирошима заявиха от МВнР във вторник в позиция, публикувана в официалната страница на министерството във фейсбук.

Че посегателството е срещу "паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г." пишеше и във вчерашната позиция до медиите на Софийската опера, подписана от самия акад. Пламен Караталов.

„Аз трябваше да бъда в Канада, но се върнах по средата на пътя. Уволних ги, защото и до мен дойдоха такива хибридни новини, че нашите хора са поругали паметник, а паметникът е една стена. Няма да се откажем от нашето решение. Те са извадени от гастрола, освободени са от Софийската опера, но това излишно раздухване идва от нашата татковина”, посочи Акад. Карталов.

Художественият ръководител на балета Сара-Нора Кръстева заяви, че е разбрала за инцидента от българските медии.

„Не ги оправдавам и няма да простя, защото те зашлевиха шамар на целия ни труд, на целия ни театър. Но трябва да правим разлика между вандализъм и поругаване. Полицията в Япония казаха, че за първи път им се случва чужденец да си признае и да се извини. Тяхната мярка е „леко хулиганство”, каза Кръстева.

Над 25 хил. японци гледаха двата спектакъла „Кармен” и „Турандот” на Софийската опера и балет в Япония.

Коментари

Задължително поле