Националната опера уволнява служителите си, надраскали мемориала в Хирошима

"Локомотив"-София остро осъжда вандалската проява

Двама сценични работници от Националната опера са задържани заради вандалския акт в Хирошима . Те ще отговарят пред местните власти за действията си. Вчера (16 октомври) Мемориалният комплекс на мира, посветен на жертвите на атомната бомба от 6 август 1945 г., осъмна с надписи, сред които и "Локо София".

Софийската опера е на турне в Страната на изгряващото слънце, а цялата трупа ще се извини на публиката при следващото си представление.

Софийска опера и балет изразява искреното си възмущение и потрес от извършеното посегателство срещу Мемориалния парк на мира в гр. Хирошима, за което японските власти проверяват двама служители от техническия екип на турнето на Операта в Япония, се посочва в позиция на Софийската опера и балет.

„Осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г. Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия. Поднасяме извиненията си на японския народ, който стана жертва на необмислените постъпки на български граждани, решили да изразят футболните си пристрастия по крайно обиден и неуместен начин. Те трябва да понесат с цялата тежест на закона и последствията от действията си“, заявиха от Софийската опера.

Институцията категорично се разграничава от извършителите, като същите "нямат място в трупата ни и затова прекратяваме напълно отношенията си с тях."

Софийската опера и балет изразяват готовността си за всякакъв вид съдействие на японските власти при провеждане на разследването по случая.

„Признателни сме за щедрото гостоприемство, с което бяхме посрещнати на японска земя. Изразяваме искреното си съжаление, че плодотворната ни съвместна дейност вече 20 години, посветена на красотата и изкуството, както и последните триумфални успехи на представленията на „Кармен“ и „Турандот“ на Софийската опера и балет в Япония, бяха помрачени от този неприятен инцидент“, допълват от операта.

Надписите върху мемориала са основна тема в новинарските емисии в Япония.

От Министерството на външните работи вече поднесоха извинение на страната.

Ръководството на футболен клуб "Локомотив София" също се разграничиха от привържениците, действали вандалски.

"Ръководството на "ФК Локомотив София 1929 АД" остро осъжда вандалската проява с надписа "Локо София" върху Мемориала на мира в Хирошима. Подобни прояви на запалянсковски страсти върху паметник на културата са крайно грозни и не хармонират с нашите разбирания за фенско поведение", се казва в позиция на ръководството на "железничарите".

Коментари

Задължително поле