Дискретният чар на литературните маршрути

Литературен маршрут в Квадрат 500.

Пети сезон на културната инициатива

Почит към Димитър Воев

Петият сезон на Литературните маршрути на “Прочети София” ще завърши с поредица от маршрути през септември и октомври. Есенната програма започва със специалното събитие през тази година, което ще е посветено на поета, литературен критик, журналист и преподавател - Марин Бодаков. В негова памет ще бъде възстановена унищожената през 2018 г. пейка във формата на буквата “Ш”, която бе част от проекта “Скритите букви”, в който участваше и Марин Бодаков.

Пейката, заедно с поезията на Марин Бодаков, ще бъде разположена и съхранявана в парк на Военна академия “Г. С. Раковски”.
За различните професионални, творчески, някои лични занимания и любими места в града на Марин Бодаков ще ни разкажат и различни хора, сред които Геновева Димитрова, доц. д-р Светлана Станкова, проф. Алберт Бенбасат, Панайот Стефанов, Елка Димитрова, Надежда Радулова, Георги Арнаудов, Йордан Славейков, Яна Букова.

Литературен маршрут за Далчев

На 20 септември от 18:30 ч. ще бъде дългоочакваният Литературен маршрут, посветен на Димитър Воев. Заглавието, което неговият автор и водещ Калоян Праматаров му дава е “Завършен в бъдеще време”. Маршрутът ще започне от Кравай (ул. Фритьоф Нансен 1). “В творчеството на Димитър Воев, неизменно присъства темата за отчуждението, изпълнена с болезненост и крайност. Станал пряк свидетел на Промените, измъчван от чувства за неувереност и безсмислие сред всеобщата интоксикация на мисли и мечти, той ще открие смисъла на съществуването си в музиката и поезията, изпълнени със студена естетика, зрялост и съзнание за бързата преходност на нещата. Маршрутът ще започне от “Кравай” (ул. Фритьоф Нансен 1), място за неформални срещи в близкото минало и ще премине покрай “Попа”, “Синьото кафе” и Борисова градина. Ще проследим биографията на автора, ще си поговорим за контекста и същността на неговото творчество, ще почетем текстове и ще послушаме музика”, разказва за събитието археологът, преводач от френски език и поет - Калоян Праматаров.

Албена Тодорова с книга на Атанас Далчев.

“Ноктурналиите на града: бягство в нощта на литературата” е заглавието на Литературния маршрут, който ще бъде част от тазгодишната програма на “Нощта на литературата” на 27 септември от 21:30 ч., с начало от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Неговият автор и водещ - писателят и преподавател във Философски факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски” Тодор П. Тодоров, споделя повече за това какъв именно е акцентът на този градски тур: 
“Този маршрут е кратък поглед към голямата литература на нощта и нейните безпокойства. Той е опит за пробив и бягство към други места и други времена.

Маршрутът ще открива реалиите на нощта, т. нар. ноктурналии - нощни обитатели и същества, фантастични образи, видения, кошмари, но също предмети, улици, сгради и практики. Ще открехне вратата към магическите изкуства, градските легенди и ужаси. Ще съпостави модерната градска и природната селска нощ. Ще свие към малките улички с бохема, фланьора и прокълнатия. Ще поброди из поетиката на безсънието и моралните изкушения на нощта. И всичко това през фигури и текстове от българската и световната литература - от Гьоте, По и Чоран до Далчев, Траянов и Смирненски.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства