Днес отварят църквите в Гърция, от утре работи и Акрополът

Гърция

От днес 17 май, на гражданите ще бъде позволено и да присъстват на църковни литургии, след като два месеца църквите бяха затворени за миряни. Издаден е специален циркуляр с предпазните мерки вътре в храмовете, който ще е валиден до 5 юни.

Максималният брой на разрешените хора е един човек на 10 кв.м. Така например в зона за поклонение от 300 кв.м. максималният брой на разрешените хора е 30. В допълнение, присъстващите трябва да спазват разстояние 1,5 метра един от друг. За места за поклонение, които са повече от 500 кв.м., съответният максимален брой е 50. Задължително е носенето на маска, а на входовете ще се измерва температурата на миряните.

Археологическите обекти, включително Акрополът, ще отворят отново за посетители на 18 май.

От 18 май стартира и трета фаза от разхлабване на коронарните мерки в Гърция. Възобновят се междуградските автобуси и влаковите услуги, както и пътуването до остров Крит и континентална Гърция. Ще се отворят и парковете, зоологическите градини.

Според правилата за безопасност фериботите ще могат да плават само при не повече от 50 % пътнически капацитет или 55 %, ако има каюти. Преди да се качат на борда, на пътниците ще бъде измервана температурата. От тях ще се изисква да попълнят така наречения въпросник за здравословно състояние. Пътниците ще бъдат задължени да спазват дистанция от 1,5 метра помежду си при качване и слизане. Използването на маски от пътници и членове на екипажа е задължително. Между всеки пътник трябва да има празна седалка. Пътниците със съмнение за наличие на коронавирус ще бъдат изолирани в специална зона на кораба и ще се слизат на следващото пристанище, което разполага с необходимия капацитет да се справи със случая.

Постепенно ще започне възобновяването на вътрешните полети, които досега работеха в ограничен обем. До 31 май продължава да действа забраната на пътническите полети до и от Италия, Великобритания, Испания и Холандия. Заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас заяви, че страната също удължава до 14 юни временната забрана за полети до и от Албания и Северна Македония. До същата дата няма да бъдат разрешени полети от и до Турция.

Със седмица по-рано – на 18 май, ще отворят отново врати търговските центрове и моловете. Кафенетата и ресторантите ще отворят на 25 май, вместо на 1 юни. В разположените в моловете магазини носенето на маски е задължително както от страна на продавачите, така и от страна на клиентите. За останалите части от мола носенето на маска има препоръчителен характер. Броят на посетителите ще се определя в зависимост от размера на помещението, като задължително трябва да се спазва дистанция между тях.

От вчера отвориха и организираните плажове в страната. Хиляди жители на Атина изпълниха крайбрежната ивица, след като на 500 плажа беше позволено да работят. Всички предписания бяха взети предвид – да не се събират повече от 40 души на 1000 квадратни метра и плажните чадъри да са поне 4 метра един от друг. Отварянето на част от плажовете играе ролята на тест, за да се види ще има ли отражение върху заболеваемостта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа