Днес се сбогуваме с Никола Анастасов

Днес се сбогуваме с един от доайените на българското кино и театър Никола Анастасов. Той ще бъде изпратен от Сатиричния театър "Алеко Константинов", където 59 години радваше сърцата на своята публика, съобщи БТВ.

Поклонението ще започне в 10 часа.

Прощаваме се с един от най-големите и светли примери, които сме имали, каза актьорът Калин Сърменов.

„Кольо беше от поколението, което даваше светлина и беше подредено от гледна точка на логиката на професията. Това поколение създаде принципи и категории, които, за съжаление, ние някак не можахме през годините да запазим”, допълни той.

„Не успяхме да го издигнем в култ, ние не го разбрахме и никой не му обърна внимание. Съгласен съм, че годините са тежки, че от 90-а година насам се мъчим нещо да направим, но то си отиде, изтече между пръстите ни и не го видяхме”, отбеляза Сърменов.

„Изведнъж поставихме себе си пред професията. Кольо и хората от това поколение никога не поставяха себе си пред професията, тя винаги е била пред тях, за да могат да бъдат смирени пред това, което се случва, а ние някак превърнахме себе си в герои, което е глупаво”, допълни той.

За мен той е едно усмихнато момче, със спокойна походка и усмивка, която никога не падаше от лицето му, каза и актрисата Маргарита Хлебарова.

От Анастасов тя е запомнила дисциплината и уважението към театъра.

Няма да забравя онази искра в очите му, когато се виждахме в гримьорната, и неистовото му желание за театър, допълни колегата й Кирил Бояджиев.

Коментари

Задължително поле