Добрич чества Празник на хляба

хляб, питка

"Хлябът, който ни свързва" е мотото на празника, посветен на насъщния, който ще се проведе на 19 май в Добрич. Отношението към хляба като културен код от Античността през Средновековието, Възраждането и до наши дни, ще бъде пресъздадено чрез подходящ декор и театрално симулирана историческа среда на централния площад "Свобода" през целия ден.

Ще бъде демонстрирана цялата магия на приготвяне от едро натрошените зърна в твърдия комат, до пресетия през девет сита обреден кравай, огнището и пещта, трапезата на богат тракиец и римски воин с ритуалните угощения, средствата за приготвяне на хляб през Средновековието -хромел и оджак.

Празникът включва още музеен куест-тур, при който на специално отпечатана карта ще присъстват артефакти, свързани с основната тема на събитието. Под всеки от тях желаещите да участват ще трябва да напишат името му, епохата, от която датира и предназначението. За да изпълнят задачата, трябва посетят експозициите на Регионалния исторически музей и Художествената галерия на Добрич, които са основни партньори в уникалния проект, който се финансира от национален фонд "Култура" и е част от програмата на българското европредседателство.

Ще има и флашмоб „Заедно да замесим“. Празникът ще припомни, че хлябът винаги е осмислял човешкото битие, събирал е хората и е бил символ на добруването и на вечността, а земята на хляба у нас е Добруджа. Ще има изпълнения на музикално-танцов спектакъл „Приказка за хляба“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони