Най-страхотните двойки от медицинските драми

Дейзи Ланг – нежната лейди на бокса Трикратната световна шампионка днес е звезда в Холивуд и вдъхновява хората

Подписваме споразумение за сътрудничество с Индонезия

Националният съвет на БСП утвърди 120 кандидатури за кметове

Домусчиев отваря нов завод в Пещера Инвестицията е за 300 млн. лв., осигурява 200 работни места

Рибарите: Страшен сулган, 20 дни не можем да влезем в морето Чака се във вторник вълните да утихнат и да дойде "часът на истината" за паламуда

Окръжният прокурор Маргарита Георгиева за катастрофата с Караянчева: Експертизите ще изяснят механизма на произшествието

Жилищата за 1 евро в Италия – (не)изгодна оферта

Башар Асад подписа указ за всеобщата амнистия

Пожар край столичния квартал „Горубляне“ Запалили са се сухи треви и храсти

Над 160 огнеборци гасят пожар край Атина

Димитър Илиев: Целта ни е всеки мач да пълним „Лаута“

За какво мисли отсечената глава

Приключи доставката на втората партида руски комплекси С-400 за Турция

НСО: Разследване ще установи причината за пътния инцидент с Караянчева

Добрич чества Празник на хляба

хляб, питка

„Хлябът, който ни свързва“ е мотото на празника, посветен на насъщния, който ще се проведе на 19 май в Добрич. Отношението към хляба като културен код от Античността през Средновековието, Възраждането и до наши дни, ще бъде пресъздадено чрез подходящ декор и театрално симулирана историческа среда на централния площад „Свобода“ през целия ден.

Ще бъде демонстрирана цялата магия на приготвяне от едро натрошените зърна в твърдия комат, до пресетия през девет сита обреден кравай, огнището и пещта, трапезата на богат тракиец и римски воин с ритуалните угощения, средствата за приготвяне на хляб през Средновековието -хромел и оджак.

Празникът включва още музеен куест-тур, при който на специално отпечатана карта ще присъстват артефакти, свързани с основната тема на събитието. Под всеки от тях желаещите да участват ще трябва да напишат името му, епохата, от която датира и предназначението. За да изпълнят задачата, трябва посетят експозициите на Регионалния исторически музей и Художествената галерия на Добрич, които са основни партньори в уникалния проект, който се финансира от национален фонд „Култура“ и е част от програмата на българското европредседателство.

Ще има и флашмоб „Заедно да замесим“. Празникът ще припомни, че хлябът винаги е осмислял човешкото битие, събирал е хората и е бил символ на добруването и на вечността, а земята на хляба у нас е Добруджа. Ще има изпълнения на музикално-танцов спектакъл „Приказка за хляба“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.