Добри Митрев, БСК: Имаме на практика една буксуваща икономика

Добрин Митрев

Никой не знае в момента каква е цената на природния газ. Никой. Това каза за БНР Добри Митрев, председател на УС на Българската стопанска камара.

"Отчайващо. За май в индустрията никой не знае каква ще бъде цената на електрическата енергия, никой не знае каква ще бъде цената на природния газ. Ежедневно, ежечасно се качват цените на материалите. Тази несигурност се пренася върху работниците и служителите, върху стоките и услугите – виждаме как растат с часове и българският народ обеднява. В момента на практика няма договаряне, има стоп поръчки, защото няма как да се даде цена на стоката“, поясни Добри Митрев.

"Имаме на практика една буксуваща икономика. Правителството не комуникира с нас, не е споделило с нас нито една от идеите си. Няма диалог. От няколко седмици чуваме, че се готви антиинфлационен пакет, но не сме го виждали", каза Добри Митрев.

По думите му този пакет трябва да включва "първо грижа за индустрията и икономиката, за работещия българин".

"Големият ефект ще дойде от това цените при производител, при преработвател да бъдат поносими, за да не се пренасят при цената на стоките и услугите. 36% е инфлацията на годишна база на ниво производство. Ако няма компенсаторни механизми, тази инфлация неминуемо ще се пренесе върху стоките и услугите. Потърпевши ще бъдат всички български граждани. Категорично. Ако ЕК продължи с този план и България не е включена в този пакет на изключения, категорично България трябва да наложи вето. Ако имаме и драстично увеличение на горивата, това значи абсолютен срив на икономиката ни, на цялата държава, за всеки българин. Предвидимост и яснота за бизнеса ще има, когато има възможност да се сключват дългосрочни договори за електроенергията, категоричен е Митрев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика