Доброволците, спасили блокираните на Върховръх: Важното е хората да си помагат

Кадър от БТВ

Двама смели пловдивчани откликнаха на зова за помощ на свой приятел, чиято съпруга останала блокирана с бебето им на хижа Върховръх . Те впечатлиха всички, като използваха собствен бронетранспортьор МТЛБ. Венелин Галев е служил в бронетанковите войски. От тогава му е останала тръпката да управлява МТЛБ. "Тази машина съм си я купил от военен завод. Сериозна машина е. Не е лесна за управление много. Ама се ходи на школа да се учи това нещо 6 месеца, не е проста работа", разкрива пред БТВ Галев.

МТЛБ-то на Венелин е служило за разузнаване в танков батальон. Днес старата машина работи безотказно и развива до 50 км в час. "В оризища вадихме едни трактори закъсали. В снежна операция за пръв път участвам", разказва Галев. Верижната машина достига до бедстващите преди общинските снегорини и изтегля закъсали автомобили и хората, сред които майка с 8-месечно бебе.

"Една кола беше точно на пътя до хижата, на два километра, къде са носили провизии", спомня си Запрян Костадинов, който казва, че "страшното е, ако нещо залитнем. Но командирът е сериозен".

"Припомням си казармата, ставам отново на 20 години с тази машина", казва Венелин Галев. Венелин и Запрян са категорични, че е важно хората да си помагат, но не е нормално да вършат работата на общината и държавата.

Коментари

Задължително поле