Доживотен затвор иска прокуратурата за Чеци

Доживотен затвор поиска прокуратурата за Николай Русинов-Чеци, обвинен в убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина през 2011 г. Това стана ясно днес в Софийски апелативен съд (САС), където текат пледоариите по делото.

Доживотна присъда за Чеци бе постановена от Софийски градски съд, но по-късно тя бе намалена на 19 г. от САС. Върховният касационен съд върна делото на въззивната инстанция заради процесуални нарушения.

Адвокатите на Чеци заявиха в днешното съдебно заседание, че искат отмяна на присъдата на СГС и определянето на оправдателн присъда. Като алтернатива защитата поиска връщане на делото на прокуратурата за доразследване.

Според държавното обвинение Чеци е изнасилил Яна Кръстева на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина, след солиден запой, накрая я пребил до смърт. Това, според обвинението се доказва и от експертизите, направени по делото, включително от ДНК изследване в Австрия. Има доказателства и за това, че обвиняемият е искал да се укрие. За това сочи необяснимото му пътуване до Румъния дни след убийството, както и резервиран електронен билет до ЮАР, който е бил отменен след задържането на първоначалния заподозрян в убийството на Яна- Пламен Трифонов-твърди обвинението.

Предстои съдът да изслуша пледоариите на подсъдимия и да определи присъдата му.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право