Нови актове за разходки на открито във Варна Изписаха трима излекувани от COVID-19

5 са новите случаи на коронавирус у нас

Италиански микробиолог: Болните от COVID-19 с леки симптоми трябва да бъдат изолирани в специални центрове

Нова заповед: На обществени места задължително с маска

Удължиха забраната за полети от Китай, Южна Корея, Иран, Италия и Испания

Препоръчват цистерни с вода на полето за лична хигиена

Шеът на испанския кризисен щаб – с коронавирус

Теменужка Петкова: Към момента енергийният сектор е стабилен

Фирма за ученически униформи дари маски за детската хирургия в МБАЛ „Св. Анна“

Китай пусна комикс „Махай се, COVID-19!“ Вирусът мрази чистия въздух и се плаши от лекарите

Община Каолиново превежда 10 000 лв. на МБАЛ-Шумен

VIVACOM и United Group даряват 900 000 лв. на Министерството на здравеопазването

ЕК представи насоки за ограниченията по границите, свързани с епидемията

Варна с над 300 легла за болни от коронавирус Болниците в града чакат дарение от респираторни апарати

Петър Андронов, председател на Асоциация на банките в България: Работим интензивно, за да можем да предприемем мерки, които да помогнат на хората и бизнеса, засегнати от COVID-19

Дойде ли бъдещето? Стивън Кинг си хапе устните от завист

Коронавирусът сме ние – стадото

Навлязохме в епохата, когато човешката психология ще се промени напълно. През последните 20 години ние живяхме в образи на „красивата консумация“ или на престижната средна класа. Сега идва епохата, когато бляботенето и възможността да пишете текстове за седмицата на модата в Милано ще струват по-малко от опаковката на дъвка от миналата година. И пътуването до Италия отпада. Блогърите заедно с дизайнерите са в униние – не четат книги, а мозъците им скърцат от скука. А какво ще кажете за този уютен и стилен ресторант? Ще го затворят ли и него? А къде ми е бързото мини купърче и обувките с високи токчета? Вземете тоалетна хартия, увийте се с нея и чакайте да дойде просветлението.

Богатите и снобите са в паника. Коронавирусът коси наред, без да гледа портфейла и не се впечатлява от марката на леката кола. Хомосапиенс трябва да разбере нещо важно. Има промяна на вектора. Спрете да си губите времето и прекратете дискусията за някоя отдавна изминала епоха. Годините от 2010-а насам минаха под безкрайното бърборене за „славното минало“ (или за тъмното?), в битките за преименуване и за паметници. За изкривяването на историята, което се оказа по-важно от настоящето и бъдещето.

И сега бъдещето се самонарисува и създаде много псевдоценности. Усеща се, че Вселената е уморена от хората от рекламата за „плодовите кисели млека“ с нейната наглост и фалшиви щастливци. Уморена е от блогъри, дизайнери, инфлуенсъри и смути барове. Омръзнаха u споровете за СССР и насилието в американското общество. Омръзнаха u Грета Тунберг, толерантността, хомосексуалния контекст, заедно с битката за „правилната“ история. Умори се от заяждане и нежелание да бъде с Бог в душата.

В благородната Европа стадото омете тестените изделия и консервите, заедно с рафтовете. Стивън Кинг вероятно си хапе устните от завист… към реалността. В Интернет, по стар навик, някой обвинява за коронавируса ту Америка, ту Китай, после прилепите, после плъховете. Или нещо друго. А коронавирусът сме всички ние, стадото, което тъпче Земята. И ние живеем в нова система от ценности, в която снимките на фона на Париж и луксозната къща на Рубльовка няма да струват дори и щипка тютюн.

(Превод Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.