Доклад на ООН: Очакват ни супербури и стопяване на ледовете

Човечеството трябва да се подготви за сериозен удар от океаните и замръзналите зони на Земята през следващите няколко века, твърди мащабен доклад на ООН.

Дори при оптимистични сценарии, при които затоплянето на атмосферата е ограничено до 2 градуса по Целзий, Земята вероятно ще претърпи 100-кратно увеличение на щетите, причинени от супербури, а 280 милиона души ще бъдат изселени заради покачващите се морета, се посочва в доклада на Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC), пише БГНЕС.

Ледените покривки на планетаата всяка година намаляват с повече от 400 милиарда тона, а планинските ледници – източник на прясна вода за милиарди души в Андите, Хималаите и на други места – са застрашени от изчезване.

От една трета до 99% от световните ледове също могат да се стопят до 2100 г., ако емисиите продължат да се покачват, което потенциално ще се освободи въглеродна бомба от парникови газове, гласят заключенията.

В Северното полукълбо пермафростът ще освободи "парникова бомба" от въглероден двуокис и метан и ще засили затоплянето.

Явленията, които вече са в ход, като спадане на кислорода в морската вода и покачване на температурата, могат да намалят трайно рибните запаси, с които се изхранват много хора. Щетите от наводненията могат да се увеличат 100, ако не и 1000 пъти до 2100 г.

От топенето на ледовете ще се получи голямо количество сладка вода, но след това тя ще намалее драстично. Това ще засегне милиарди хора.

Научната оценка на 900 страници е четвъртият подобен на ООН за по-малко от година, като други се фокусират върху 1,5-градусовата граница, ограничаваща глобалното затопляне, състоянието на биологичното разнообразие и начина на управление на горите и глобалната хранителна система.

И четирите доклада стигат до заключението, че човечеството трябва да промени начина, по който произвежда и консумира почти всичко, за да избегне най-лошите опустошения от изменението на климата и влошаването на околната среда.

Правителствата се събират в Монако следващия месец, за да разгледат официалното резюме на новия доклад.

Коментари

Задължително поле