Доналд Тръмп смята, че ФБР незаконно е шпионирало изборната му кампания

Депутати републиканци поискаха миналия месец да бъдат разсекретени ключови моменти от заповедта за наблюдение на бившия съветник на Тръмп - Картър Пейдж. В отговор ФБР публикува 400 страници документи, свързани със следенето на Пейдж. Бележките на бюрото за разследване сочат "че руското правителство се е координирало с Пейдж и вероятно с други лица, свързани с кампанията на Тръмп. Установени са връзки с представители на руското правителство, включително с руските разузнавачи”.

Самият Картър Пейдж заяви, че твърденията за него са безпочвени и отрече да е агент на руското правителство. Срещу него няма повдигнати обвинения, информира БНР.

Тръмп обаче обвини ФБР, Хилъри Клинтън и правосъдното министерство в незаконно шпиониране. В Туитър той написа: “Изглежда все повече и повече, че кампанията за президентските избори през 2016 г. е била незаконно шпионирана". Според него документите, публикувани от ФБР за неговия бивш съветник са доказателство, че Министерството на правосъдието и Федералното бюро за разследване са подвели съда.

Депутатите републиканци от разузнавателната комисия твърдят, че ФБР са допуснали процедурни грешки при обосноваването на заповедта за наблюдение. Заявлението, с което се иска разрешение от съда, е мотивирано с проучване, поръчано и платено от демократите и Хилъри Клинтън. То съдържа яростни твърдения срещу Тръмп.

Републиканците посочват, че ФБР е използвало едностранчиво проучването и с това е нарушило строгите вътрешни правила на бюрото.

Коментари

Задължително поле