Доналд Тръмп стана първият американски президент в историята, срещу когото два пъти е обявяван импийчмънт

В сряда Камарата на представителите на САЩ направи история, като гласува за импийчмънт на президента Доналд Тръмп за втори път за „подстрекателство към бунт“, след като тълпа негови поддръжници обсадиха и нахлуха в Капитолия в неуспешен опит да спрат утвърждаването на победата на демократа Джо Байдън на президентските избори, съобщава Fox News.

Камарата гласува 232-197 за импийчмънт на президента. Десет републиканци се присъединиха към демократите.

На Тръмп остава само една седмица на поста, но поддръжниците на настояващия импийчмънт твърдят, че Тръмп е твърде опасен, за да остане на поста още минута. Резолюцията осъжда държавния глава за разпространение на лъжи, че той е спечелил изборите със съкрушителен резултат и е подстрекал тълпа привърженици във Вашингтон преди бунта, при който загинаха петима души, включително полицай от Капитолия.

Демократите направиха първия си опит да отстранят републиканеца от поста през 2019 г. Тогава Камарата на представителите гласува за импийчмънт, но контролираният от републиканците Сенат в началото на 2020 г. оправда държавния глава по двете обвинения, предварително одобрени от конгресмените.

Настоящата резолюция беше представена в Камарата на представителите от името на демократа Дейвид Сисилини (от Роуд Айлънд) в понеделник. Авторите на документа обвиняват Тръмп в извършване на „тежки престъпления“. Законодателите са убедени, че президентът умишлено е подтикнал своите привърженици „към насилие срещу правителството на Съединените щати“ и по този начин „демонстрира, че ще бъде заплаха за националната сигурност, демокрацията и конституцията, ако му бъде позволено да остане на поста си“.

Като един от аргументите в полза на отстраняването на държавния глава от длъжност е посочен раздел 3 от 14-ата поправка на Конституцията на САЩ, който забранява на длъжностните лица да заемат публични длъжности и да бъдат избирани в Конгреса за длъжностни лица, които преди това са положили клетва и впоследствие са участвали в бунт. Това изменение е прието скоро след Гражданската война в Америка (1861-1865) и има за цел да попречи на членовете на Конфедерацията да заемат публични длъжности по време на периода на възстановяване. Документът съдържа и призив да се забрани на Тръмп да заема такива постове в бъдеще.

Заседанието на Палатата на представителите за импийчмънта започна в сряда сутринта. Първоначално законодателите обсъдиха около час процедурните въпроси, свързани с разглеждането на инициативата, след което преминаха към разисквания по самия документ, които бяха разпределени за два часа. Времето беше разделено по равно между представители на двете партии. Някои републиканци разкритикуваха демократите по време на дебатите в сряда за бързината, с която те са осъществили процедурата.

„Процесът <...> не е в съответствие със съвременната практика, няма да даде на членовете на [Конгреса] време да мислят за сериозен курс на действие, който ни предстои“, каза конгресменът Том Коул (от Оклахома). На свой ред лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти (от щата Калифорния) нарече импийчмънта грешка в условия, когато в Конгреса нямаше разследване или изслушвания, но призна отговорността на Тръмп за действията на неговите поддръжници, проникнали в Капитолия. Според Маккарти ръководителят на Белия дом е трябвало „незабавно да осъди действията на тълпата, когато е видял какво се случва“.

Демократите отговориха, като продължиха да обвиняват Тръмп в „подбуждане към бунт“, призовавайки за възможно най-бързото му отстраняване от длъжност. И така, председателят на долната камара Нанси Пелоси (от щата Калифорния) заяви, че държавният глава е виновникът за „въоръжения бунт“ и представлява опасност за страната.

По време на окончателното гласуване 232 законодатели подкрепиха резолюцията. Сред тях са 10 членове на партията Тръмп. 197 републиканци гласуваха против резолюцията.

Във видео съобщение, публикувано в сряда от Белия дом, президентът не се обърна директно към темата за импийчмънта си.

Процедурата по импийчмънт на Тръмп в Сената ще започне след встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари, заяви след гласуването лидерът на републиканското мнозинство в горната камара на Конгреса Мич Макконъл (от Кентъки). Както той обясни, „дори ако [тази] процедура започне в Сената тази седмица и продължи незабавно, окончателното решение няма да бъде взето, докато президентът Тръмп не напусне поста“. Сенаторът припомни, че през цялата история на Съединените щати процедурата за импийчмънт на президента в горната камара се е провела три пъти и е отнела „съответно 83 дни, 37 дни и 21 дни“.

Членът на обвинението срещу държавния глава в рамките на процедурата за импийчмънт трябва да бъде внесен в горната камара на Конгреса. Тогава Сенатът ще действа като жури, а Камарата на представителите всъщност ще действа като обвинение. За отстраняване на президента от длъжност е необходима подкрепата на най-малко две трети от сенаторите (67 гласа). Решението на Сената не подлежи на обжалване.

Сенатът ще гласува за забрана на Тръмп да се кандидатира отново за президент, ако одобри импийчмънта на главата на Белия дом, заяви Чък Шумър (от щата Ню Йорк), който ще стане лидер на демократичното мнозинство в горната камара след встъпването му в длъжност.

В същото време CNN отбелязва, че потенциалният импийчмънт няма да попречи на Тръмп да претендира за най-високия държавен пост през 2024 година. „Дори ако Сенатът гласува за отстраняване на Тръмп, това няма да му попречи да се кандидатира през 2024 г.“, се казва на уебсайта на телевизионната компания.

Въпросът е, че импийчмънтът сам по себе си няма да доведе до това. Както е посочено в конституцията обаче, отстраненият от длъжност президент може да бъде „лишен от правото да заема каквато и да е почетна, поверителна или платена [правителствена] длъжност в Съединените щати“. Според прецедентите, само обикновено мнозинство от членовете на Сената са нужни, за да забранят заемането на публична длъжност. Този въпрос ще се разглежда, след като сенаторите гласуват по обвиненията. В цялата история на Съединените щати само трима федерални служители, които са служили като съдии, са били възпрепятствани да заемат публични длъжности в процес на импийчмънт. Сенаторите ги признаха за виновни. И така, през 2010 г. горната камара одобри импийчмънта и лиши правото да заема публична длъжност на съдия от Луизиана, който беше замесен в корупция.

По отношение на самата процедура, отбелязва Ройтерс, мненията на юристите се различават: някои смятат, че трябва да се приеме отделна резолюция, която да забранява заемането на публична длъжност, докато други настояват, че това гласуване може да се проведе от председателя на процеса по искане на лидера на мнозинството. Освен това редица експерти смятат, че конституцията на страната изобщо не предполага възможността за забрана за кандидатиране за президентство. Юристите не са съгласни и по въпроса за провеждането на този вот, ако Сенатът оправдае Тръмп. Някои от тях, отбелязва Ройтерс, смятат, че ако бъде оправдан, забраната за заемане на публична длъжност би била равносилна на наказване на републиканец за престъпление, което той не е извършил. В същото време, добавя агенцията, Тръмп може да обжалва забраната във Върховния съд.

Според малък брой експерти новият вицепрезидент Камала Харис може също да председателства Сената по време на разглеждането на делото за импийчмънт след встъпването в длъжност. Факт е, че според Конституцията на САЩ вицепрезидентът е председател на Сената. Председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс председателства процеса за импийчмънт миналата година, тъй като републиканският вицепрезидент Майкъл Пенс беше възприет като заинтересована страна.

Всички тези въпроси всъщност трябва да бъдат разрешени преди началото на изслушването, когато сенаторите ще трябва да одобрят правилата за този процес.

През цялата история на Съединените щати процедурата за импийчмънт на държавния глава е инициирана четири пъти. Тя засегна Андрю Джонсън (1868), Бил Клинтън (1998-1999), Ричард Никсън (1974) и самия Тръмп (2019-2020). Предишният път се опитаха да отстранят американския лидер от власт заради твърденията, че по време на телефонен разговор той е упражнявал натиск върху украинския президент Владимир Зеленски, за да подтикне Киев да му помогне за втори мандат. Сенатът, който по това време беше в по-голямата част от републиканците, обаче оправда Тръмп.

По онова време Джонсън и Клинтън бяха оправдани от горната камара на Конгреса. Никсън беше подал оставка още преди изслушването в Сената.

Коментари

Задължително поле