Доналд Туск: Тръмп е може би най-трудното предизвикателство пред Европа

Снимка: Архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представлява едно от най-големите предизвикателства пред Европейския съюз, защото „се моли" за разпадането на Общността. Това подчерта напускащият председател на Европейския съвет Доналд Туск, предава Reuters.

Тръмп приветства решението на Великобритания да напусне структурите на организацията, определи Европа като „враг“ и постави под въпрос стойността на трансатлантическия отбранителен съюз НАТО.

„За първи път в историята има американски президент, който е открито против обединена Европа. Той подкрепя Брекзит и се моли за разпада на Съюза“, заяви Туск пред германския вестник Die Zeit в интервю, което предстои да бъде публикувано.

Полският политик представи Тръмп като човек, който е решен да отслаби ЕС и заяви, че това е „може би най-трудното предизвикателство“ за организацията.

Туск, бивш премиер на Полша, е на път да завърши петгодишния си мандат като председател на Европейския съвет. Очаква се той да бъде наследен на поста от бившия премиер на Белгия Шарл Мишел. Новата Европейска комисия, изпълнителната власт на ЕС, ще бъде оглавена от германския консерватор Урсула фон дер Лайен.

Въпреки че връзките между ЕС и САЩ са усложнени, откакто Тръмп стана президент на САЩ, американският държавен секретар Майк Помпео се опита да възстанови приятелските отношения с посещение в Брюксел през през септември.

Коментари

Задължително поле