На 19 август 2019 да почерпят

Земетресение от 5,9 в Западния Тихи океан

Двама каякари оцеляха, след като ледник се разцепи пред очите им в Аляска (ВИДЕО)

Анкара наруши многократно гръцкото въздушно пространство

Арестуваха французин, превозвал тялото на жена си в куфар заедно с двете си деца

Пожарът край Реброво е локализиран Няма опасност за населението в околните села, съобщиха от МВР

Служители на БГ ТОЛ намериха двама бежанци, укрили се в багажника на автобус 

Недостиг на гориво, храни и лекарства Прогнозата се съдържа в таен доклад на британското правителство

Съветник на Доналд Тръмп потвърди интереса към закупуване на Гренландия

Километрично задръстване в района на „Дунав мост“

Друсат се с райски газ в заведенията по морето

Тиам готов за ЦСКА

Жена скочи от 14-ия етаж на блок в Бургас

Топ 10 на най-проспериращите пилоти във „Формула 1“

Остава затворен за движение участакът на магистрала „Струма“ между Дупница и Бобошево 

Дончев няма да бъде кандидатът на ГЕРБ на предстоящите президентски избори

Вицепремиерът Томислав Дончев няма да бъде кандидатът на ГЕРБ на предстоящите президентски избори. Това потвърди самият той в интервю за БНР.
Дончев каза, че е малко вероятно да има обща кандидатпрезидентска двойка на ГЕРБ и Реформаторския блок.
Референдумът няма да усложни провеждането на предстоящите избори, подчерта вицепремиерът.

Дончев, който е за втори път отговорник за изборите, сподели, че кибератаките в самия изборен ден създават смут. „Работим превантивно, за да се създаде организация и сухи тренировки. Няма как да го предотвратим, но да сме готови за всеки сценарий.

Тези избори са по-прости от местните избори. От чисто механична гледна точка. Надявам се, това което зависи от мен, да имаме нормален процес. Това, което е необходимо, ще бъде направено. Дончев смята, че референдумът няма да усложни провеждането на предстоящите избори.

Вероятно в началото на септември ще се вземе решение за гласуването в Турция и във Франция. Когато вземаме подобно решение, не може да се поддаваме на емоции, трябва да следваме закона. Очакваме информация от мисиите в чужбина, има различни режими в различните страни. В максимална степен ще се съобразим с правото на българските граждани да упражнят правото си на глас.“

По темата за задължителното гласуване Дончев коментира: „По силата на гражданската съвест аз гласувам„. И уточни, че на следващите избори машинното гласуване ще се разширява – устройствата ще  бъдат 10 пъти повече – 500 на брой. На тези избори ще има и експериментално машинно преброяване.

По повод слогъна на БСП за изборите  „Защото обичаме България“ Дончев каза: „Тук се цели някакъв патриотичен ракурс, който, предвид профила на кандидата, едва ли е изненада.“

Рано е да се каже кой ще бъде кандидат-президент на ГЕРБ. Тъй като кандидатурата се обявява късно, това предполага, че това няма да е човек, изваден от нищото, човек, с който гражданите тепърва ще се запознават. Очевидно е, че става дума за добре разпознаваема известна фигура с високо обществено доверие. Позицията вицепрезидент на ЕК е много важен пост за България и България не бива да губи.“ Така Дончев отговори на въпроса дали Кристалина Георгиева е вероятна кандидатура на ГЕРБ.

Запитан дали има вариант, в който ГЕРБ да има двойка, която да бъде поделена между ГЕРБ и някоя друга политическа формация, Дончев обясни: „От самото създаване на ГЕРБ досега сме участвали в избори самостоятелно.

Президентът има правомощия, свързани и със службите, и с посланиците, и с представянето на страната в чужбина. Не е за подценяване и ролята му на главнокомандващ. Нормално е външната политика да е една от осите на дебата. Тъжно е да свеждаме избора само до координатната система изток-запад. Всяка радикална позиция в това противопоставяне – повече на изток или повече на запад – не е от полза за страната. Ние, за разлика от други държави-членки, които се намират на по-западния или по-северния край на Европа, ние сме съседи и сме в този регион и няма как всичко, което правим, да не го съобразяваме с всичко, което се случва в едната или в другата страна. За нас не е без значение какво се случва с Турция. Трябва да се следи изкъсо ситуацията там.“

Във връзка със Закона за обществените поръчки и неговото прилагане Дончев коментира: „Законът урежда само рамката и процедурите, но по отношение на волята на възложителя законът не може да се произнесе.“

И даде пример от скандалната обществена поръчка на Министерството на образованието за рекламни материали – опитът да се закупят запалки, за да се рекламира българско министерство – и то на образованието, категорично е сред неудачните примери.

/БНР/

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Боклук крадлив в затвора ти е мястото

  2. Т.Дончев: „Рано е да се каже кой ще бъде кандидат-президент на ГЕРБ. Тъй като кандидатурата се обявява късно, това предполага, че това няма да е човек, изваден от нищото, човек, с който гражданите тепърва ще се запознават.” Да разбираме ли,че кандидат президент от ГЕРБ може да бъдат премиерът-бивш силовак, който нито знае чужд език, нито пък е умствено развит и начетен. То във „Винету” не се говори за неща, които изискват ум, съобразителност и инициативност плюс независимост на мнението. Някакви идиоти бягат с коне, други ги гонят… Вторият кандидат, който прилича на г-н премиера, е доц. Бъчи – тази, дето нищо не разбира от полицейски дела, ама е близка до премиера по ум и познания. Вярно, има още двама гении на ума: Ненчо Трудовака и Митофф, ама те са от ДСБ. Да си ги избира Рамадан и другите около него.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.