Дончев: Оставката на правителството не е еднолично решение на премиера

Оставката на правителството не е еднолично решение на премиера и е обсъдена от министрите. Това заяви пред БНР вицепремиерът в оставка Томислав Дончев,

"В политиката освен аритметиката и парламентарната политика, имат значение и други неща, като подкрепата, която чувстваш, моралното право да управляваш. Винаги сме се съобразявали и с тях. Когато е очевидно, че нямаш пълната подкрепа, губиш правото да управляваш. Не бива да се крепи само на това, че удържаш парламентарни позиции. Имаше обсъждане, не си спомням да е имало гласуване. Премиерът беше категоричен. Нито един политик, още по-малко държавник, има правото да се обижда на гражданите. Това е нелепо. Не може да има обида. Очевидно има белези, че това, което правим, не е докрай правилното или не се оценява по начина, по който очакваме. Моралът повелява да се оттеглим."

Дончев допуска, че водената досега политика не се възприема от хората като докрай правилна. Това, според него, е част от причините за неуспеха на президентските избори. Дончев посочи като друга причина късното издигане на кандидатурата на Цецка Цачева. Негативен ефект, по думите му, е оказало и включването на Кристалина Георгиева в надпреварата за ООН.

"От днешна гледна точка безспорно е нанесло щета. Все пак да припомня, че никой не е бил толкова глупав и безумен, за да си причинява подобен негатив. Водили сме се единствено от намерението България да има шанс за под-добро представяне в състезанието, но очевидно не е довело до резултата, който сме очаквали. Подведоха ни."

Томислав Дончев очаква предсрочните избори за парламент да бъдат в края на март или в началото на април. По повод проектобюджета той смята, че трябва да се инвестира повече в отбраната.

"Аз съм за увеличаване на пенсиите, дори минималната да не е 300, а да е 500 лв. В същото време в тази сложна ситуация, в която се намираме, трябва да мислим четири-пет години напред. Светът се тресе. Имаме редица геополитически рискове и колкото да е недолюбван един подобен разход, категорично трябва да инвестираме повече в сектора на отбраната", допълни още вицепремиерът.

Коментари

Задължително поле