Досегашният кмет на Сливен от ГЕРБ води с 24 на сто пред кандидата от БСП, но ще има балотаж

Досегашният кмет на Сливен от ГЕРБ Стефан Радев води с два пъти по-висок резултат пред конкурента си от БСП Кольо Милев – бивш кмет, сега народен представител. Въпреки това ще има втори тур за избор на общински кмет. На първия тур гласовете се разпиляха между 12 кандидат-кметове. За Радев пуснаха бюлетина 20 128 души или 48,47 на сто от гласувалите, а за Милев – 10 103 души или 24,33 на сто.

В новия общински съвет 41-те мандата отново ще бъдат разпределени между 10 партии и коалиции, както и досега. Разликата е, че няма да има представители на Реформаторския блок. А неколцина съветници от местни коалиции влизат и в новия състав, но от името на други коалиции или партии. Управляващата ГЕРБ вероятно ще увеличи съветниците си от 12 на 17 души. Следващата по големина група ще е на БСП – от 10 души. Нито една от двете партии обаче не може да формира самостоятелно мнозинство и ще трябва да разчита на уговорки с другите 8 партии: Нова алтернатива, БСДП, Възраждане, ДПС, СДС, БАСТА, ХДП, „Заедно за промени“.

Балотаж ще има и в миньорската община Твърдица, където досегашният кмет от ГЕРБ Атанас Атанасов /с 44,69% / се изправя срещу конкурентката си от БСП Ваня Колева /21,86%/.

Досегашните кметове на другите две общини в Сливенска област печелят на първи тур от раз. Кметът на Котел Коста Каранашев /съпруг на министър Десислава Танева/ получи подкрепата на 83,43 на сто от гласувалите избиратели срещу единствения си конкурент – Георги Дедов от БСП, който е и бивш кмет на възрожденското градче. В Нова Загора досегашният кмет Николай Грозев започва четвъртия си мандат като представител на ГЕРБ, с 59,51 процента подкрепа на първия тур.

Коментари

Задължително поле