Доц. Ангел Кунчев: В подножието сме на нова вълна, може да се стигне до удвояване на случаите

Снимка: БТВ

Британският щам настъпва, но по-притеснителни са вариантите от Южна Африка и Бразилия в съседна Гърция

Отварянето на заведенията зависи от епидемичната обстановка, възможен е конфликт между препоръките на НОЩ и политическото решение

"Ваксинационният план не е пред провал", заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред БТВ. По думите му ваксинациите вървят добре, а количествата ваксини се увеличават.

„Той стартира добре и върви в зависимост от това какви количества получаваме. Само до края на месеца ще получим над 200 000 дози, а през март – 500 000. Това количество ще задоволи масовото търсене през личните лекари. Ще се провали обществото ни, ако са закупени ваксините и ние не отидем да се ваксинираме. Ние работим по тази тема за липсата на информация. На всички РЗИ-та има достатъчно информация, обясняваме всичко. Има колкото искате информация – и кратките характеристики на продуктите, и листовките. Въпросът е какво хората искат да четат“, каза още той. 

Кунчев добави, че едва ли ще успеят да обърнат нагласите към ваксинирането. "Нищо не може да стане с вълшебна пръчица. Това го знаем от години, защото се занимаваме с други ваксинации. За мое съжаление на Балканите сме сред най-песимистичните", каза той.

Според него нежеланието за ваксинация сред младите хора е поради това, че не са засегнати сериозно от вируса. "Но те са и най-дълго в социалните мрежи и са най-засегнати от инфодемията, която пълни главите им лъжи и глупости. Ако и днес влезете в която и да е мрежа, ще видите какви цифри и "факти" се вадят", каза Кунчев. Само след няколко месеца ще има страни в Европа и света, които ще си решат въпроса и ще си отворят икономиката, а ние още ще спорим полезни ли са или са вредни ваксините. Вероятно има чисто народопсихологически причини, защото от север на юг се засилват такива податливи на слухове тенденции“, посочи Кунчев.

Той е категоричен, че има достатъчно истинска информация за ваксините на сайтовете на Министерство на здравеопазването, на този на ИАЛ, и на Здравната каса.

"Въпросът е какво иска да чете човек. Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга хората и ги кара да мислят", каза Кунчев с ирония.

Здравният инспектор добави, че в момента наистина няма избор с какво да се ваксинират желаещите. "Ако погледнем фактите без емоции - имаме разрешение от ЕМА, които са върховният орган. Те казват, че ваксината на "АстраЗенека" е подходяща за хора над 18 години", каза Кунчев.

Той отново повтори, че липсата на данни за ефективността върху възрастни хора не означава, че ваксината не е ефективна.

Въпреки това Кунчев добави, че ако човек има конкретни предпочитания за даден препарат, може да отложи ваксинирането, но той не го препоръчва.

„Сега сме в подножието на нова вълна и виждаме 24% нарастване на случаите за една седмица. След 4 седмици, ако така върви, ще имаме удвояване на случаите. Въпросът е да се предпазим максимално рано, а не някога във времето. Щом една ваксина е призната и пусната, не може да имаме съмнения нито в ефективността, нито в безопасността", допълни той.

Доц. Кунчев добави също, че отварянето на заведенията в страната зависи изцяло от епидемичната обстановка, но призна, че е възможно да има конфликт между препоръките на Националния оперативен щаб и политическото решение.

Според Кунчев се наблюдава едно задържане на ситуацията в Европа, а и у нас. "Даже има леко намаляване, но в някои страни ситуацията е по-различна - сега е много тежко в Португалия, Ирландия и Чехия", коментира той.

Британският вариант настъпва, заяви доц. Кунчев. Здравният инспектор каза още, че по-притеснително е наличието на бразилския и южноафриканския вариант в съседна Гърция.

"Неминуемо ще стане внос. Голяма заблуда е, че с гранични мерки можеш да спреш вирус", коментира Кунчев.

"Въпреки това можеше да е много по-страшно. Това, което видяхме в Англия е удвояване на седмица-две", каза Кунчев.

Той отново добави, че високата заболеваемост в Кюстендил се дължи именно на новия вариант. На въпрос дали разпространението на по-заразния тип коронавирус и дали това ще повлияе на отварянето на заведенията на 1 март, Кунчев каза, че това е политическо решение.

"Възможно е да има конфликт между нашето мнение и решението. Ние сме експерти, които даваме съвети какво да се направи. Аз зная много добре, че има един куп причини, които също не можем да не отчетем", коментира Кунчев.

Той добави, че наистина ресторантите са изключително засегнати от пандемията, но също културата, туризма и авиолиниите.

Кунчев не се ангажира с коментар дали е възможно решението на премиера Бойко Борисов за ресторантите да се промени. "Това не е в моята сфера на действие. Когато наближи, мога да ви кажа каква е ситуацията. Другата седмица ще стане ясно", каза Кунчев.

Относно предстоящите избори през април, Ангел Кунчев коментира, че ако се спазват всички мерки, които от МЗ са препоръчали, няма заплаха за гласуващите и участниците в процеса.

Коментари

Задължително поле