Доц. Ангел Кунчев: Грипът идва през декември

Макар и рядко, респираторните вируси могат да доведат до мълниеносна хеморагична пневмония

Грипът закъснява, все още няма открити циркулиращи грипни вируси в страната (има доказани парагрипни и риновируси), но неминуемо ще дойде – вероятно през декември. Подобно е положението и в останалата част от Европа, където в момента има слаба циркулация на грипни вируси, а обикновено грипната вълна тръгва от западната част на континента и върви на изток. Пикът на епидемията вероятно ще бъде през януари, прогнозира доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Очаква се да ни атакуват четири щама – двата сравнително нови от група А - H1N1/Бризбейн (2018) и H3N2/Канзас (2017), които не са циркулирали сред населението и следователно няма много имунитет срещу тях, както и по-познатите вируси от група В - Колорадо (2017) и Пукет (2013). Последният обикаля от доста време и е познат като свински грип.

Този сезон за първи път част от населението у нас на възраст 65 и повече години получава безплатни ваксини по специална

национална програма за превенция

на грипа. 120 000 са възрастните, включени в програмата, още 160 000 ваксини ще бъдат реализирани на пазара. Всъщност повечето от тях вече са поставени благодарение на 2800 общопрактикуващи лекари.

Дозите са двойно повече от предишни години, но въпреки това имунизационното покритие у нас остава твърде ниско – 2-3% от населението. За сравнение – във Великобритания то е 70% при рисковите групи (хора над 65 г., бременни, малки деца, хронично болни, хора с нарушен имунитет и медицински персонал), а по-конкретно при децата то е 90%. В САЩ е разрешено поставянето на противогрипна ваксина на деца от 6 месеца нагоре и тя не зависи от другите ваксини в имунизационния календар. Важното е човек – и възрастен, и дете – да е здрав по отношение на инфекции по време на ваксинирането.

Всяка година близо 1 млрд. души на планетата се разболяват от грип и 650 000 умират. Грипните ваксини са основният начин за предотвратяване на грипно заболяване и намаляване на опасността от епидемия, напомня д-р Скендер Сила, представител на Бюрото на СЗО у нас. Те се използват повече от 50 години, поставени са на милиони хора и са доказано безопасни. Освен тях, СЗО препоръчва и други мерки за ограничаване на инфекцията – често миене на ръцете, покриване на устата и носа при кихане, използване на еднократни носни кърпички, които след това да се изхвърлят, изолиране на болния в дома и ограничаване на контактите му с други хора.

Грипът е сериозно заболяване, което често води до тежки усложнения и много по-често от инфекциите, причинени от останалите вируси,

може да протече мълниеносно

предупреждава проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, където се намира Референтната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания.

Един на 10 000 заболели от грип всяка година може да получи възпаление на мозъка – едно от най-тежките възпаления въобще. Един на 3000 болни от грип може да прояви мълниеносно протичане на грипна инфекция, която да доведе в рамките на часове до дихателна недостатъчност. При нея кожата на възрастия става сива, не му достига въздух, а бебето прави повече от 30 дихателни движения на минута.

Дихателната недостатъчност е свързана винаги с хеморагична пневмония – кръвоизливи в белия дроб. Ако вирусът на грипа прави това на 3000 случая, другите респираторни вируси – бока-, рино-, парагрипни и др., го правят веднъж на 30 000 болни, но го правят, подчертава проф. Кантарджиев.

Хеморагичната пневмония

може да е от чума, от антракс или от вирус, допълва микробиологът. Чума и антракс в този момент в нашата страна няма, но респираторните инфекции са много опасни. Всяка вирусна инфекция може да започне направо с много тежки усложнения в рамките на часове, особено при децата. Ако човек забележи бързо развиващи се признаци на дихателна недостатъчност, трябва веднага да постъпи в болница и да бъде поставен на командно дишане, за да получи допълнително кислород. Друго спасение няма, категоричен е професорът. Въпреки допълнителния кислород лечението рядко е успешно и е много вероятно болният с диагноза хеморагична вирусна пневмония да почине.

Съществуват

две основни заблуди

по отношение на противогрипните ваксини, които в предишни години подкопаваха доверието в тях, продължава темата с ваксините доц. Кунчев. Първата е, че се разчита те да ни защитят срещу всички циркулиращи вируси. Втората е, че когато става ваксинацията, вече има активност на респираторни вируси и хората са склонни да приписват на ваксината срещу грип всякаакви сполетели ги инфекции.

Въпреки това през последните три години у нас се забелязва повишен интерес към противогрипните ваксини и докато по-рано те залежаваха, сега са доставени двойно повече и дори не достигат. Затова апелът на държавния здравен инспектор към общопрактикуващите лекари е, ако имат заявени, но непоставени по една или друга причина ваксини, да побързат да ги сложат преди идването на грипа или да ги върнат, за да има време да бъдат преразпределени там, където съществува търсене.

Коментари

Задължително поле