Доц. Ангел Кунчев: До 2 месеца трябва да достигнем пика на коронавируса

Кадър от БТВ

Няма сериозно болни деца - нито у нас, нито в чужбина, каза главният държавен здравен инспектор

По наблюденията, които имаме от другите два коронавируса, с които сме се срещали преди години, и доколкото знаем как се държат респираторните заболявания, на мен ми се струва, че за 2 - 2,5 месеца би трябвало да стигнем пика и да започне спадът. Така или иначе пик ще има. Искаме да избегнем да няма подтискащия и смазващ ефект върху здравната система. Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по Нова ТВ.

"Данните не са окончателни, Щабът на редовния брифинг ще ги съобщи. Мисля, че темпът е същият - между 10 и 15 нови случая, ако не пристигнат и други", добави той

"Ядоса ме празната дискусия с която занимаваме обществото. Когато страната е в извънредна ситуация, един от принципите е да има единоначалие, да се дават точни, ясни и изпълними разпореждания и да не хвърляме хората в замисъл кой е прав и кой не. После може да правим анализи дълго време след епидемията. В момента сме в навечерието на по-сериозното разпространение и трябва да даваме точни и ясни инструкции какво да се прави", каза Кунчев.

"До вчера бях събрал 16 различни оферти и 16 различни фирми и те не са еднакви. Има такива, които доказват вирусното RNK. Има такива, които доказват някои от антителата. Имаме много сериозни претенции към част от тези тестове. Испания посочват неточности, достигащи до 60-70%. Ползата от тях не е голяма. Това, което трябва да правим сега, е да спрем разпространението, да реагираме на всеки нов случай, да търсим контактните, да спазваме дистанцията. Това е нещото, което ще ни спаси", смята той.

Главният здравен инспектор обясни, че и в Бургас е имало случаи на грешни данни, взети от бързи тестове, на доказани случаи с COVID-19.

"Ако има и най-малък смисъл, а то има, от скрининг, ние ще го организираме. Но не такъв масов, който да дава момента снимка на състоянието, а по-скоро върху рискови групи. Такъв направихме. Очертават се две-три групи на хора, които излизат положителни. Едните са хора, които се връщат от чужбина, от страни, където разпространението е било по-сериозно. Другата група е на хора, които са били на ски някъде - австрийски и швейцарски курорти, както и в Банско и Пампорово. Третата група са хора, които по някакви причини са контактували с някого. В момента се движим точно по правилата. Между 5% и 10% от засегнатите са хора, които са работили с положителни", заяви Кунчев.

Според него мерките, които се вземат, са адекватни и навременни. Той се надява темпът да остане същия и болниците да не се напълнят със заразени.

Той разкри, че няма сериозно болни деца - нито у нас, нито в чужбина. Това не значи, че те не могат да се заразят и да са преносители, смята Кунчев. Той отново повтори кои са хората в рисковата група - това са възрастните, тези със сърдечносъдови или дихателни заболявания, диабетиците, онкоболните.

Коментари

Задължително поле