Доц. Андрей Чорбанов: Трябва да се карантинират само болните деца, а не целите класове

Кадър от БТВ

Ако продължим така, в рамките на един месец ще трябва да се карантинират всички ученици в България. Друг е въпросът, че трябва да се скрият възрастните, които живеят с тези ученици, заяви доц. Андрей Чорбанов от БАН по БТВ.

Според него трябва да се карантинират само болните деца, а не целите класове. "Моята теза не е да неглижираме вируса, но трябва много точно да диференцираме кой трябва да се пази от него. Медицинските екипи трябва да полагат максимални грижи, както и държавата да ги оборудва и да ги въоръжи по начин да бъдат защитени", посочи още доц. Чорбанов.

Той обясни, че медиците получават сериозен вирусен товар от няколко пациента един след друг и това е причината те да изкарват вируса по тежък начин. "Трябва да защитим възрастните хора, лекарите и хората с хронични заболявания", обясни доц. Андрей Чорбанов.

Много разнообразни фактори са от значение при коронавируса, каза той. "Един от тях е генетичната предпоставеност на цели групи и етноси към едно такова заболяване. Второ важно нещо е, че много от хората съдържат в себе си нормален пул антитела, но могат в даден момент да бъдат много патологични към собствени структури. Това е причината понякога терапията с плазма да бъде е спешна, а друг път - да бъде фатална.Хората с много силна имунна система правят така, че вирусът изобщо да не проникне в тях", каза още доц. Чорбанов.

Коментари

Задължително поле