Доц. д-р Атанас Мангъров, пред „Труд“: Българите са болни заради касовата медицина

Изсмукана от пръстите епидемиология побърка хората и ги остави без пари

Трудно може да се направи предизборно интервю с доц. д-р Атанас Мангъров, който стана известен като един от най-големите критици на политиците. Затова и двамата се съгласяваме, че изборите ще минат, но по-важното е да говорим по темите, които вълнуват читателите на „Труд“. През последната година всичко, за което е ставало дума при нашите разговори, се е сбъдвало с изключителна точност. Без онази прогноза, че коронавирусът ще изчезне през юни. Тя обаче беше извадена от контекста, а именно, че след кратка пауза той допълни: „Това поне са надеждите на всички учени по целия свят“.

- „Паниката е по-опасна от самия вирус, ще се простреляме икономически в крака“ - това казахте точно преди година пред „Труд“, доц. Мангъров. В крака ли се оказа изстрелът обаче? 
- За съжаление, изстрелът се оказа в корема. Огнестрелните рани там са най-тежки и най-мъчителни. Виждаме, че освен икономическите кризи, имаме вече много сериозни социални и психологически проблеми. Децата не ходят на училище цяла година, хората се побъркаха от страх, от безпаричие. Един ден се прави едно, друг ден се налагат нови мерки. Това не е само в нашата страна, виждаме и една Германия как тръгна по нашия път. Хаотичните мерки за справяне с тази криза не водят до нищо. Действа се по някакъв странен, абсурден начин. Това за мен е някаква нова, изсмукана от пръстите епидемиология - не може да се бориш по този начин с такъв епидемичен процес.

- Сигурно ще се съгласите, че се разиграва едно ТНТМ - като едновремешното „Техническо и научно творчество на младежта“, един моделизъм по вирусологични теми. Защо стана така, че политиците, не само у нас, а и по целия свят, изведнъж се оказаха половин инфекционисти?
- На властите в много страни им се услади да затварят и да отварят, когато си искат, използвайки основания, които привидно са медицински, но всъщност нямат нищо общо с медицината. Хора, които по принцип не ги е грижа за нищо, започнаха да демонстрират грижи за човешкия живот. Започна едно избирателно затваряне на училища, на заведения, а в същото време държиш работещ градския транспорт, примерно. Виждате, че в страните, които въведоха строгите мерки още в края на септември, няма никакъв резултат. Ето, немският канцлер Ангела Меркел излезе и каза, че правят грешка и че, „ако си удряш главата в стената, резултатът може да е само да си счупиш главата“. Неща, които бяха известни още преди една година, започват да се говорят сега.

- Защо на четна дата, това е опит за шега, чуваме, че ваксините ни пазят, а след ден - ваксинираните могат да се заразят и да пренасят коронавируса?
- Ваксините по принцип са нещо много хубаво. Те са създадени, за да ни пазят. Но ваксините срещу COVID-19, не са изпитани по правилата на изкуството. Ние не знаем за тях нито колко дълго ни пазят, нито колко добре ни пазят, нито тези, които са имунизирани, могат да се заразяват или не. Ако ли се заразят, дали ще изкарат инфекцията по-леко... Всичко това не го знаем, защото няма как за няколко месеца да го научим. Нормалният срок за производството на една ваксина е около 10 години. Няма как ваксините, които бяха създадени за няколко месеца, да имат всички тези данни, които би трябвало и при нормални обстоятелства фигурират в досието на всяка ваксина. В момента си купихме котка в торба. Всичко това може да бъде преглътнато заради условията на пандемия. Но тук основното е, че се опитват да налагат тези ваксини с всякакви административни и други методи. Въвеждане на имунизационни паспорти, недопускане на хора, които не са ваксинирани до обществени места, както се случва във Великобритания, в Израел. Тези опити за налагане на масовото прилагане на ваксините са неетични, неморални и опасни.

- Затова ли някои по-радикални критици наричат всички тези мерки „здравен фашизъм“?
- Това е чиста проба медицински фашизъм. За съжаление, точно това са думите.

- Какво предлагате срещу него?
- Да се обяснява на хората за какво става дума. Виждате, че в рамките на цялата т. нар. „опозиция“ в момента по време и на предизборната кампания у нас, с изключение на партия АБВ, всички на практика са привърженици на тези мерки. Тази въпросна опозиция, ако дойде на власт, ще продължи да ги въвежда по същия начин. Това е ужасно, опасно и вредно. Леви, десни лидери, не знам още какви, говорят непрекъснато за всичко, но основният въпрос, които трябва да се постави и да се реши е да се продължава ли с тези мерки или не, защото тяхната неефективност е очевидна.

- България е в едно черно първенство - в челните места сме по смъртност, на какво се дължи това?
- На факта, че сме една много болна нация, която не спортува, не се храни правилно, не спазва хигиената на труд и почивка. Винаги сме били на челните места по сърдечно-съдови и белодробни заболявания. Ние сме страна, в която здравословното състояние на населението е много лошо. Това е причината за тази висока смъртност при COVID-19. Когато човек се разболее от коронавирус, се натоварват всички негови органи и когато има проблеми с белите дробове, много често нещата завършват зле.

- Частен случай, но ваш колега от страната, сподели с тревога преди седмица, че по чудо не е започнал прием на няколко вида антикоагуланти и е върнал рецепта на лекуващите го медици, за да коригират дозите на противосъсирващите лекарства. Какво щеше да стане, ако този човек не е лекар и беше започнал последвалото домашно лечение от коронавирус по предписанията на лекари от COVID-19 отделението?
- Най-вероятно щеше да изкърви отнякъде. Вероятно от мозъка, за съжаление. Лечението на COVID-19 в нашите здравни заведения се прави по едни, да не кажа глупави, протоколи, които задължават лекарите да лекуват по този начин. Аз като отидох да работя в COVID-19 отделението, трябваше да подпиша декларация, че спазвам наложените от министерството протоколи. Но в тях има много странни и нелепи указания, и които в значителна степен копират безумните китайски протоколи за лечението на коронавируса от миналата година. Всички се лекуват с антибиотици, всички получават антикоагуланти и глюкокортикостероиди. И не само ги получават, а те трябва да ги получават, защото тези медикаменти са залегнали в протоколите. А в много случаи това не е нужно. Другата причина е, че с лечението на коронавируса се заеха хора, които нямат нужната квалификация - това са колеги дерматолози, ортопеди и т. н. Затова и резултатите ни са лоши.

- Когато се говори за здравеопазване, във фокуса е само коронавирусът, но какво поставихте като важни точки в предизборната програма на АБВ?
- Трябва да се промени финансирането на здравната система. Тази касова медицина трябва да се премахне, тя не лекува хората. В момента тя се финансира от здравни вноски, но в резултат на това около 1,4 млн. души не плащат здравни осигуровки. В програмата на АБВ има нещо изключително важно за здравеопазването ни: Да се раздели заплащането на медицинския труд, на труда на лекарите ни, на сестрите, санитарите, от заплащането стойността на лечението. В момента, лекари, които работят по скъпи клинични пътеки, се опитват да изкарват колкото може повече клинични пътеки, да ги изпълняват колкото може под тяхната себестойност и съответно да остава повече за изпълнителите на тези пътеки. А трудът на лекаря е един и същ, без значение дали става дума за хирург, за инфекционист, кардиолог, педиатър. Заплащането на медицинския труд трябва да бъде отделно перо от заплащането на стойността на лечението. В момента всички маймунджилъци, които се правят в здравната каса са именно за това, да се реализират колкото може повече скъпи клинични пътеки, за да се реализира и по-високо възнаграждение за изпълнителите на клиничната пътека. Това обаче не помага на пациентите. В момента илюстративно нещата изглеждат така: все едно на пожарникарите да се плаща на загасен пожар. Нали се сещате, че тогава пожарникарите ще ходят да палят контейнерите за отпадъци, защото с количеството загасени пожари се свързва тяхното възнаграждение. Някои клинични пътеки са толкова свръхфинансирани, че се казва, че една кардиологична болница с пълното u построяване, се изплаща за една година по клиничните пътеки. Закриват се инфекциозни отделения, но се разкриват по две кардиологични болници - частни. В момента мечтата на всеки частник е да се закачи за Здравната каса. Същото се отнася и за болничните отделения. В образованието е същото - както в медицината се казва, че парите трябва да следват пациента, така и в образованието средствата следват ученика. Този принцип трябва да се промени, защото заради подобни практики нямаме нито медицина, нито образование като хората. В същото време заплащането на медицинския труд трябва да е достойно, за да не се налага хората да бягат в чужбина. А в момента навън излизат повече интернисти, педиатри и анестезиолози, но не бягат онкохематолози, гастроентеролози, кардиолози. Всички, които работят по свръхфинансирани клинични пътеки, са много доволни от сегашното положение. Трябва да се премахне и основната догма от нашето здравеопазване - разделянето на доболничната от болничната помощ. Тези два дяла на нашата здравна система трябва да бъдат обединени, да се направи една Здравна карта, която да регулира от колко болнични заведения има необходимост в даден регион, колко лекарски практики и не да се стремят да разходват колкото може повече средства по клинични пътеки, а да се стремят да спестяват.

- Къде потъват парите в здравеопазването? Говорим за милиарди, за апаратура, а дори подходът към рентгена на една от националните ни болници е на цимент с дупки и човек с две патерици трудно може сам да стигне до кабинетите?
- До преди няколко години влизаха 1,6 млрд. лева. Сега са близо 6 млрд. лева. И 12 да станат, пак няма да стигат. В момента системата е такава, че колкото по-високо възнаграждение иска да изкара човек, толкова повече трябва да харчи. Тази система не е направена да работи и да спестява, тя е направена да разходва средства. Не на последно място, задължително трябва да се промени Наредбата за специализация за младите лекари и те да могат да специализират там, където работят. А от време на време да ходят в университетските болници, за да полагат колоквиуми и да си сверяват часовника.

Нашият гост
Доц. д-р Атанас Мангъров е роден на 31 януари 1956 година в Стара Загора. Насочва се към инфекциозните болести и вече 39 години професионалното му развитие е свързано с инфекциии, паразитология и тропическа медицина. Един от водещите консултанти у нас в своята специалност. Ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския факултет на Медицинския университет - София. Владее английски, руски, немски езици. В момента е водач на листите на партия АБВ за 23 МИР-София и във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта