Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

Същественото е подаването на кислород

- Научни центрове се състезават в производството на ваксини, болници и научни институти от цял свят публикуват над 360 терапии срещу коронавируса, доц. Мангъров. Кога е оптималният срок за получаване на ваксина срещу COVID-19?

- Ваксина за коронавирусна инфекция не е някакъв технологичен проблем. Такива ваксини има във ветеринарната практика. Не е проблем да бъде създадена такава ваксина, а по-скоро да бъде изпитана за ефективност и безопасност при хората. А това отнема години. Съгласете се, че да се пусне недобре изследвана ваксина по отношение на нейната безопастност е много рисково. Дори е по-опасно, отколкото да стоим без ваксина. Ще ви дам пример с това, което се случи преди няколко години за ваксината за денга, която се оказа, че има много неприятни странични ефекти и трябваше да бъде спряна - тези, които са ваксинирани с нея, когато се заразят с денга, карат заболяването по-тежко от неваксинираните. Както всички преди няколко месеца бяха големи юнаци и се дърпаха от ваксините и говореха против тях, сега гледат с 4 очи отнякъде да се появи ваксина, за да си я сложат. Каквото и да им дадеш - ще си го направят, защото умират от страх да не се заразят.

- В терапиите прави впечатлението активното присъствие на витамин С - защо?

- Когато сега някой ми говори за медикаменти и непроверени клинично лечения, съм много скептично настроен. Към момента леченията за COVID-19 се основават на умозрителни доказателства, т. е. на нищо. За да сме сигурни, че не вредим, трябва да има доказателства, а такива за момента няма. Тази коронавирусна инфекция е едно самоограничаващо се заболяване, което в огромната част от случаите протича безсимптомно, без човек да разбере, че го кара. А в тези случаи, когато има клинични симптоми, общо взето си минава от самосебе си. Когато нещата тръгнат накриво и човек развие дихателна недостатъчност, това, което трябва да се направи и е съществено е, да му се подава кислород. В много, много крайните случаи трябва да бъде интубиран и да бъде сложен на апаратна вентилация. При тези пациенти, например в Италия, 88 процента от случаите загиваха, като средната продължителност на апаратната вентилация там беше 1 ден. В САЩ половината от пациентите на апаратна вентилация са починали.

- Т. е. остава организмът сам да се справи с COVID-19 инфекцията?

- Ние трябва да го подпомагаме. Да подпомагаме механизмите на организма, които действат в положителен аспект и да блокираме тези, които действат в отрицателен аспект. Няма нещо, което да се даде и на някого да му мине. Всички тези, които са с по-тежки случаи на коронавирусна инфекция, са с по два антибиотика, от които в огромната част от случаите няма полза, защото това е вирусно заболяване. Единственият ефект, който може да се очаква е, при наличие на вторична бактериална инфекция. Извън това няма никой. Всички тези лекарства като хлороквин, за краста и какви ли още не - не стават, а що се отнася до витамин С - той поне е безобиден.

 

В Калифорния

Комбинират хлороквин с витамин С и цинк

252 студенти с намалени симптоми

Екип на "Труд"

Научни лаборатории в САЩ изследват лечението на коронавирус с хлороквин в комбинация с ударни дози витамин С, витамин D и Цинк. Това става ясно от доклад на една от водещите генетични лаборатории в САЩ “Прогенабиом”. В клиничното изследване са включени над 600 пациенти с COVID-19. По-задълбочените изследвания за ролята на витамин С при пандемията с коронавирус са започнати още в огнището на заразата - Ухан.

Няколко проучвания там са показали, че дефицитът на витамин С е свързан пряко с повишения риск от грипни инфекции. В контролирано проучване общо 85 процента от 252 лекувани студенти са имали намаление на симптомите в групата с високи дози витамин С от около 3 пъти по 1 гр/дневно. Медиците от САЩ и Китай са категорични, че при вирусна пневмония рандомизираните проучвания върху Витамин С трябва да продължат.

Междувременно от Националния център по онкология в Неапол, Италия информираха, че използват препарата Тоцилизумаб срещу по-тежките случаи на пневмония при пациентите с COVID-19. Медикаментът е одобрен от Европейската агенция по лекарствата и до сега е използван за лечение на ревматоиден артрит. Максимумът за коронавирус е 800 mg на доза с интервал от 12 часа. В документацията лекарството е с характеристиката, че е получено хуманизирано имуноглоболиново (IgG1) моноклонално антитяло чрез рекомбинантна ДНК технология в клетъчна линия на яйчник от китайски хамстер. Над 400 пациенти до момента са включени в лечението с Тоцилизумаб.

Коментари

Задължително поле