Доц. Татяна Буруджиева, политолог, пред “Труд news”: Няма логика да няма правителство

Може да има конфигурация ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и ИТН

Каква ще бъде управленската конфигурация в следващото 50-о Народно събрание и въобще ще има ли такава, или ще се налага да отидем на нови, седми поред избори в рамките на едва 3 години? Непреклонни ли ще останат “добрите сили” от ППДБ, че ще са непременно единни, или ГЕРБ ще успеят да привлекат част от тях за подкрепа на бъдещ кабинет? Опция ли е също така и т. нар. “експертно правителство” с по-широка парламентарна подкрепа от страна на досегашната опозиция? Тези и други въпроси попитахме политолога доц. Татяна Буруджиева.

Няма логика да няма правителство, а и победителите от ГЕРБ нямат никакъв интерес от това, защото при евентуални следващи нови предсрочни избори биха понесли немалка електорална щета, коментира пред “Труд news” политологът доц. Татяна Буруджиева.

“За ГЕРБ ключовото ще е да има кабинет, защото след 2 месеца ще получат най-голяма щета. А освен това ще влезем в една друга спирала - намаляването на подкрепата към големите партии ще доведе до ръст за много малките партии и така стигаме до един италиански вариант”, каза тя.

Има разлика в посланията на представителите на ДБ, от една страна, и на ПП от друга, подчерта политологът. Затова не е невъзможен и вариант, при който “Демократична България” се отделя от “Промяната”, за да управлява с ГЕРБ.

“Фактори са и БСП, и ИТН. Така че може да има една по-широка коалиция. А и ДБ си мълчи. Там натискът от европейските партньори е много силен да има дясно-либерално правителство, защото пред ГЕРБ ще има и друг вариант”, посочи тя.

В следващия парламент отново ще видим конфигурация от 6 партии, смята Буруджиева.

“Най-големият фактор на тези избори за първи път, категорично, ще се окаже активността. Защото ние сме свикнали да говорим за нея - колко ще е висока, колко ще е ниска, но не сме се сблъсквали толкова челно с фактора активност. Първото нещо, до което води ниската активност, са грешките при екзитполовете”, посочи тя. А това пък от своя страна влияе на действията на избирателите, както и на анализите на журналисти и социолози.

Друг ефект е и това, че в НС влизат все по-малки и по-малки партии с минимална представителност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари