Доц. Ташев: Посещението на Османи е с цел да притъпи българската реакция на побоя

Думите на македонския външен министър са неофашизъм

Посещението на македонския външен министър Османи е с цел да притъпи българската реакция на побоя, за да не стане изключително остра пред международната общественост. Това коментира доц. Спас Ташев от БАН, член на Смесената историческа комисия България - РСМ, по Нова ТВ.

23-годишният секретар на българския клуб в Охрид Християн Пендиков стана жертва на тежък побой миналата седмица. Той е с множество травми - има спукан прешлен на гръбнака, счупена челюст и травми по главата.

Доц. Ташев смята, че идването на македонския външен министър е гасене на пожар.

"Северна Македония се опита да говори за реципрочност, защото ние също сме били агресивни и сме предизвикали подобна реакция. През последните години не ми е известно македонец да бъде пребит, защото е македонец. Думите на Буяр Османи са неофашизъм. Трябва да запознаем европартньорите си със случващото се в РСМ", коментира историкът по Нова ТВ.

Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония", заяви, че побойникът има и предишни прояви, а няма яснота какво ще се случи с другите двама, за които се подозира, че са участвали в побоя.

"Дипломацията е едно, но практиката е друго, македонските институции не работят добре за българите. Имаме много случаи, в които българи пускат жалби, че са нападани и заплашвани, полицията не реагира. В училищата и по медиите се възпитава омраза срещу българския народ, тенденциозно отношение. Всички внушения създават тежка омраза в част от македонското общество. Ако в РСМ не започнат да работят институциите и за българи и да се спре насаждането на омраза, може да имаме убити българи", предупреди той. И призова да се инвестират капитали за интеграция на българите в РСМ. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България