на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Доят бюджета служебно

Министри от служебното правителство на Огнян Герджиков заложили кадрови мини пред кабинета „Борисов 3“.

Министри от кабинета „Герджиков“ раздали по шест заплати обезщетение на свои кадри

Чиновници на летището с 8 заплати при уволнение

Служебни министри изплатили компенсации от шест работни заплати на назначени от тях експерти. Въпросните експерти са работили три месеца, а са получили възнаграждения за 9 месеца. Всеки е взел минимум 10 000 лв. обезщетение.

Подобни прецеденти има в Министерството на отбраната, където служебният вицепремиер и военен министър Стефан Янев е назначил хора от екипа си за държавни служители. По закон такива се назначават чрез конкурс. Има и изискване за изпитателен срок от шест месеца до една година, което е заобиколено.

Въпросните експерти са освободени, преди Янев да сдаде поста по чл. 107А от Закона за държавния служител, който казва следното: „Органът по назначаването може да предложи на държавния служител прекратяване на служебното правоотношение срещу обезщетение в размер на не повече от 6-кратния размер на последната получена месечна основна заплата.“ От парламентарния контрол в НС на 3 май (ден преди кабинетът на Бойко Борисов да се закълне) стана ясно, че във военното министерство били назначени и двама съветници по граждански договори, които в края на април били удължени с още 6 месеца – до октомври. След като се вдигна шум, въпросните договори били прекратени.

Служеният министър на транспорта Христо Алексиев върна един от старите шефове на летище София – Пламен Станчев, който веднага се зае да закотвя безценни чиновници. Изненадващо той подготвя осем нови договора, в които записва, че при уволнение на служителя се дължат по осем заплати (подобно обезщетение законът за държавния служител не допуска). Проверка на „Труд“ показа, че е успял да подпише само един от тях. За останалите не му стигнало времето, а след връщането на Ивайло Московски процедурата е стопирана.

Служебният министър на икономиката Теодор Седларски успя набързо да смени бордовете на София Тех Парк и на „Ел Би Булгарикум“. Във второто дружество договорът на новите бордоваци е до 2020 г., а ако някой от тях бъде уволнен отпреди този срок, ще трябва да му се плати обезщетение.

В момента вътрешният одит на МРРБ извършва проверка на финансовото управление на министерството по време на служебното правителство, както и на възлагането на обществени поръчки. Служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов е действал далеч по-предпазливо от колегите си. Справка, поискана от „Труд“ от ведомството, показва, че той е назначил само трима държавни служители без конкурс на непълно работно време и един по заместване.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Нормално за хора сморала на дедо, паси и радев. Евроатлантически ценности.

  2. Парцала Борисов и цялата му свинеферма герб крадат и рекетират. Само това могат.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.