Стартира седмото издание на инициативата „Стара хартия за нова книга“

„Меден рудник“ на хоро, празнува 99 години

Легенди се носят за любовния живот на Видин Даскалов През 2019-а се навършиха 90 години от рождението на великия оперетен артист

Борис Джонсън: Великобритания ще се освободи от оковите на ЕС като Невероятния Хълк

Поне един човек е загинал при стрелба в Торонто (СНИМКИ)

Мая Манолова: Подкрепата за мен означава да застанеш срещу модела на управление

6 млн. евро за митичната кола на Джеймс Бонд Aston Martin DB5 продаден на търг

Пожарът край Сухото езеро в Рила е локализиран

Винсент Касел и Тина Кунаки: Романтиката продължава

Цецо Елвиса: Само Емил Димитров се равнява с Краля

Майка загина, дъщеря й е ранена след взрив на такси на бензиностанция

Кой е открил Америка според блондинките?

Жертвите на наводненията в Испания станаха 6 (ВИДЕО)

Едуард Сноудън е подал молба за убежище във Франция

Александра Дадарио: Работата трябва да е удоволствие Дивата от Ню Йорк на 33

До 14 евро на квадрат за наем на офис в София

10% от площите са свободни

Между 12 и 14 евро на квадрат се движат наемите за офиси клас А в София в първите месеци на 2018 г. Средните наеми при клас Б са между 7 и 10 евро на квадратен метър, показват данните на консултантската компания MBL за първото тримесечие на годината.

Тенденцията е в краткосрочен план наемните нива да останат стабилни, с оглед на увеличаващите се обеми на ново строителство. На база на текущи преговори за сделки с офис сгради, доходността на инвестицията в клас А офис площи се задържа на около 8%.

Малко над 10%, или около 190 хиляди кв. метра, са незаетите клас А и Б офис площи в София, сочат още данните на компанията. Общо площта на офис площите в столицата достига 1,88 млн. кв. м.

Търсенето през 2018 г. запазва инерцията от изминалата година – сделките за офис площи през първото тримесечие са малко над 33 хил. кв.м., като половината от тях са подписани със сгради в процес на строителство. Това са основно големи сделки за клас А площи от над 1500-2000 кв. м., тъй като съществуващите сгради рядко могат да отговорят на подобно търсене, коментира Николай Неов, директор „Офис площи” в MBL.

Най-активни остават наемателите от секторите IT и аутсорсинг, както и центровете за споделени услуги, със сключени сделки за над 23 хил. кв. м. 72% от общия обем на сделките за наеми на офиси са съсредоточени в сгради в районите на бул. Цариградско шосе, Лозенец/Хладилника, Бизнес Парк София и централните части на столицата.

Площите в строеж през тримесечието са се увеличили с 40 хил. кв. м. до общо 372 хил. кв. м. От тях близо 200 хил. кв. м. са планирани да бъдат завършени до края на тази година. Планиран е строежът на още над 200 хил. кв. м. офис площи, но за тях все още няма разрешение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.