До 20 деца ще се приемат в една група в детските градини и яслите

Снимка: Архив

Децата в една група в детската градина може да са максимум 20, като през повечето време те следва да са навън, а ако условията позволяват, дори храненето им може да се организира на открито. Това се част от мерките за организиране на дейностите в детските градини, които днес Минстерството на образованието и науката изпрати до директорите на детските заведения в страната.

В тях се казва още, че е препоръчително децата, за които има възможност да се грижи възрастен, да останат вкъщи. Това важи още в по-голяма степен за децата, живеещи в едно домакинство с възрастни хора и с такива от рискови групи, както и в случаите, когато за придвижването до детската градина/ясла се налага използването на обществен транспорт – вътрешноградски или между населените места. 

Уточнява се, че подновяването на посещението на детска градина/ясла може да стане само по желание на родителите и с изричното условие, че са запознати и декларират, че ще спазват новите правила за работа на детската градина/ясла, за което подписват декларация по образец еднократно при подновяване на посещението на детска градина/ясла от детето. 

В забавачките няма да има учебен процес, в тях са забранени дейностите като изучаване на чужди езици, танци, изобразителни изкуства, спорт и др., които досега се предоставяха от външни изпълнители, а играчките трябва да се мият поне два пъти дневно и др. При установяване на случай на заразен с коронавирус - дете или възрастен, лицата, които ще се поставят под карантина, ще се определят от районните здравни инспекции в зависимост от ситуацията. Това са само част от детайлните мерки за организиране на дейностите в детските градини, които днес просветното министерство изпрати днес до директорите на детските заведения в страната.

Приемът в детската градина/ясла се извършва по предварително оповестен график.

Коментари

Задължително поле