До 5000 лв. годишно за храна на шефа на държавни фирми

До 5000 лв. на година за представителни разходи имат изпълнителните директори на държавни предприятия към Министерство на икономиката, става ясно от официално съобщение на ведомството. Тези пари най-често се използват за обеди и вечери с търговски партньори.

След организиран и проведен конкурс за органи за управление и контрол е избран нов управленски екип в Държавната консолидационна компания (ДКК), съобщиха от Министерство на икономиката. Новият Съвет на директорите на ДКК е официално вписан в Търговския регистър от днес и в него влизат: Константин Стойчев – изпълнителен директор, и членове - Теодора Стоянова, Елена Болтаджиева, Десислава Чалъмова и Асен Ненчев.

Припомняме, че предишното ръководство на ДКК бе назначено временно от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов през август 2023 година с ясен хоризонт и цели на работа от 6 месеца, през които трябваше да бъде организиран прозрачен конкурс.

След направените промени в структурата на групата броят на членовете на бордовете в дружествата е намален, посочват от министерството. С решение на министър Богданов от 1 октомври 2023 г., съобразно предвидената в закона възможност бяха намалени и възнагражденията на членовете на органите за управление и контрол на предприятията, чиито принципал е Министерството на икономиката и индустрията. Значително бяха ограничени и представителните разходи - до 5 хиляди лева годишно, като възможност за ползването им имат само изпълнителните директори, а не членовете на бордовете, както  беше в минали години.

В началото на тази година министърът на икономиката обяви, че предстои и  преструктуриране на ДКК, което ще премине през задълбочен анализ и ще бъде обсъдено в широк кръг.

По неговите думи се разработва цялостна програма за преобразуване, която ще бъде представена и дискутирана с експерти, с представителите на различни парламентарни групи и в рамките на икономическата комисия в Народното събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика