Драгомир Стойнев: Въгледобивът не се спасява от залите за пресконференции, а с бързи реакции пред ЕК

Снимка: Архив

"Въгледобивът не се спасява от залите за пресконференции, а с бързи реакции пред ЕК". Това заяви водачът на "БСП за България" в Стара Загора Драгомир Стойнев пред граждани от областта. „Българските миньори и енергетици са търпеливи и знаят, че след спечелването на изборите БСП ще възроди комплекса "Марица Изток”, допълни той. По неговите думи ще има пари за държавната ТЕЦ „Марица-Изток 2” и за студен резерв, и за емисии. "Държавата ще се върне на място си след изборите и ще защити интереса си в стратегическите ни отрасли”, каза още бившият министър на енергетиката по време на срещата между лидера на БСП Корнелия Нинова и жители на област Стара Загора в препълнената зала на Операта в града, информира пресцентърът на партията.

„Рейтингът е много по-скъп на ГЕРБ от въгледобива и миньорите. С пресконференции сега обаче няма как да се компенсира мълчанието през 2016 г., когато в ЕК се е изготвял референтен документ с непосилни за нашето производство стойности на сероочистване. Не ме интересува какво са подкрепили евродепутатите ни за въгледобива в Арктика, въпреки че според ГЕРБ е много важно. Интересува ме защо ГЕРБ не са направили нищо в защита на българския въгледобив миналата година. Много искам да видя някои представители на ГЕРБ, които не са стъпвали в мините и не са виждали въглища, да обяснят лично на миньорите на терен, а не от залите за пресконференции, как точно им защитават интереса”, заяви Стойнев.

Той определи подготвената от Петър Курумбашев общата позиция на българските евродепутати за коригиране на подготвяния референтен документ за най-добри налични техника за големи Горивни инсталации като „първата българска консолидирана политическа позиция в защита на въгледобива”.

„Ивелина Василева обяснява какво са правили нейните чиновници. В ЕК обаче не можем да си говорим само на ниво "чиновници", а на най-високо политическо ниво и то с общ, обединен български глас. До сега правителството беше безгласно, но БСП поема ангажимент следващото българско правителство категорично да поиска стойности на серни и азотни окиси и живак, заложени в референтния документ на Европейската комисия, който трябва да бъде гласуван на 28 април, да бъдат коригирани, параметрите да бъдат променени така, че да отразяват реално най-добри налични техники. И не само това - всички политически сили трябва да застанат зад него. Много е важно още сега в кампанията да поемат този ангажимент и после да не се отметнат. Нашите евродепутати вече търсят коалиции с други засегнати страни”, подчерта Драгомир Стойнев.

„Горд съм, че съм водач на старозагорската листа. Няма сфера, в която хората в нея да нямат експертиза и професионализъм. Думата, която я олицетворява, е - характер”, каза още Стойнев. По думите му Старозагорска област е специална. „Тук има от всичко по много - енергия, самочувствие, патриотизъм, инат. Тук е центърът на енергетиката, на поетите, тук са плодородните земи, живият бизнес и сърцето на българския въгледобив”, поясни водачът на листата на "БСП за България". „Старозагорци имат особен характер, те са горди, чести и достойни хора, които искат, променяйки Старозагорския регион да променят и държавата”, категоричен бе Драгомир Стойнев.

Избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика