Дребна неточност на новия премиер Кирил Петков в Брюксел: Както знаете, имаме само един мост над Дунав (обзор)

Шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показва на премиера Петков правия път, който трябва да следва България.

Фон дер Лайен го похвалила за твърдата му позиция против корупцията

Чул се по телефона с държания секретар Блинкен

Дребна неточност на новия премиер Кирил Петков взриви мрежата. По време на първата си външнополитическа визита на министър-председателя в Брюксел, стана ясно, че не знае колко моста има България на река Дунав.

Пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Петков обяви, че имало един.

Ето точният му цитат: 
България може да изпълни поставената от НАТО цел годишно да изразходва две на сто от своя БВП за отбрана, като инвестира в нов мост на Дунав, каза Петков в отговор на въпрос. Тук той направи грешка - случайна или не.

“Когато обсъждаме инвестициите във военната инфраструктура виждаме, че може да има много голяма синергичност между военната и гражданската инфраструктура с военни цели. Когато включим тази част от инфраструктурата, специално тази, с военни цели, например за втори мост на Дунав край Русе това ще е много интересно от стратегическа гледна точка. Както знаете имаме само един мост на Дунав. Когато включим тези инвестиции, мисля че много успешно ще постигнем целта за две на сто.

Последва светкавична реакция на председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова във Фейсбук: 
“Г-н Премиер, след екстравагантната идея за магистрала Ботевград - Враца - Шумен, днес от Брюксел оповестихте, че България има един мост над Дунав. Два моста са г-н Петков, при Русе и при Видин.
Подкрепяме идеята да се строи втори мост при Русе, тоест трети над Дунав, но не знаехме, че това е инвестиция във военна инфраструктура или гражданска с военни цели. Моля, Лена (Бориславова, шефката на кабинета на Петков, б. р.), просто Лена да се намеси! Поне знае какво говори.”

Кирил Петков и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещнаха в петък сутринта в централата на алианса в Брюксел. Това е първата визита на Петков в чужбина и първата му среща след избирането му за премиер в понеделник.

Петков съобщи, че е поканил Столтенберг да посети България. Двамата са обсъдили кризата в Украйна, добросъседските отношения, инвестициите в инфраструктура.

“Позицията на България за Украйна съвпада изцяло с виждането на ЕС и на НАТО, обяви Кирил Петков. Уверението му идва месец, след като президентът Радев сътвори дипломатическо напрежение като обяви, че Крим е руски.

Премиерът Петков разговаря по телефона с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщиха още от “Дондуков” 1. Блинкен поздрави Петков за избирането му за министър-председател и изрази благодарността на Съединените щати към България като надежден съюзник и партньор.

“Имахме много добър разговор с председателя на ЕК. Тя имаше много позитивен и конструктивен тон”, заяви премиерът след първата си среща с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. “Нашата задача да премахнем корупцията в България, която е една от основните спирачки за Плана за възстановяване, е много по-амбициозна, отколкото дори те са се надявали. Мисля, че председателят на ЕК доста хареса твърдата ни позиция по този въпрос”, подчерта Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика