„Дрийм тийм“ с трeта олимпийска титла

Звездният баскетболен тим на САЩ ликува за трети пореден път на олимпийския връх. В последния ден на игрите „дрийм тиймът“ разби Сърбия с 96:66 във финалния сблъсък. Герой на мача стана Кевин Дюрант, реализирал 30 точки. С този успех янките изпратиха подобаващо селекционера Майк Кжижевски, който още преди Рио обяви оттеглянето си на поста. Той бе начело на тима цяло десетилетие и изведе американците до 3 олимпийски и 2 световни титли. А мястото му ще бъде заето от старши треньора на „Сан Антонио“ Грег Попович.

След финала край на състезателната си кариера обяви и капитанът Кармело Антъни. Той приключва като най-успешния баскетболист в историята на янките с три златни олимпийски медала и лидерска позиция в реализаторската класация.

В класирането по медали американците са убедително на върха със 121 отличия, от които 46 златни. България дели 65-о място с Венецуела - сребро и два бронза.

А игрите завършиха с пищно шоу под дъжда, който се изля над Рио. Той обаче не успя да помрачи настроението на емблематичния стадион „Маракана“, на който имаше много музика, танци, визуални ефекти. В дефилето на нациите българският флаг бе носен от капитана на ансамбъла Михаела Маевска.

Интересно бе представянето на следващия домакин на игрите - Токио 2020. На сцената се появи самият министър председател  на Япония Шиндзо Абе, който специално за церемонията прелетя разстоянието от Токио до Рио, за да  получи олимпийския флаг.  За първи път в историята олимпиадата бе в Южна Америка. Тя бе съпътствана от доста критики относно пропуски в организацията и голямата престъпност.

Дебют на подобен форум направи отбор от бежанци, а България бе представена с 51 състезатели.

Олимпийският огън бе загасен с изкуствен дъжд. За финал най-добрите школи по самба демонстрираха уменията си на „Маракана“.

Коментари

Задължително поле