Думата прие окончателно промените в конституцията

Конституционната реформа бе одобрена от 383-ма депутати в 450-местната Дума, без нито един глас против.

Досегашните мандати на президенти се зануляват

Долната камара на руския парламент одобри на трето, окончателно четене промените в конституцията, които ще занулят мандатите на досегашните президенти на страната и ще позволят на Владимир Путин да се кандидатира отново за държавен глава през 2024 г., предаде Ройтерс.

Промените бяха одобрени от 383-ма депутати в 450-местната Дума. Никой не гласува против, но 43-мата депутати от Комунистическата партия се въздържаха. От залата отсъстваха 24-ма народни представители.

Сега реформата трябва да бъде одобрена и от горната камара - Съветът на федерацията. След това президентът ще изпрати закона в Конституционния съд за проверка на невстъпилите в сила изменения.

При положително решение на висшите магистрати, на 22 април ще се състои референдум за поправките. Ако гражданите ги подкрепят, президентът ще издаде указ за официалното публикуване на конституцията с внесените поправки, в който ще се посочи и датата за влизането им в сила.

 

С Тръмп си говорели на малко име

Путин писа тройка на отношенията със САЩ

Похвали сътрудничеството с Вашингтон в борбата срещу тероризма

Нивото на отношенията между Русия и САЩ в момента може да бъде оценено на „между двойка и тройка, но по-близо до тройка” по петобалната скала. Това заяви президентът Владимир Путин в поредното интервю за ТАСС по проекта „20 въпроса за Владимир Путин”, отбелязващ 20-те години, през които той е на власт.

Като примери за положителни аспекти в руско-американските връзки Путин посочи сътрудничеството в борбата срещу тероризма, както и растежа на взаимната търговия през последните две години.

Руският президент се затрудни да отговори с кой от американските му колеги, започвайки от напусналия Белия Дом през януари 2001 г. Клинтън, му е било най-комфортно да общува. „Всъщност имах доста конструктивни отношения с всички”, отбеляза Путин. Но изтъкна „добрите отношения” с Джордж Буш-младши, който беше президент на САЩ два мандата в периода 2001-2009 г.

За настоящия американски държавен глава Доналд Тръмп Путин разказа, че си говорят на малки имена. „Той ме нарича Владимир, а аз него - Доналд”, заяви руският лидер.

Коментари

Задължително поле