Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

“Дунарит” – поредната мишена на банкера-беглец

Ограбването на активите на КТБ от страна на близки до Цветан Василев лица продължава. След „Петрол“ дойде ред и на „Дунарит“. Оръжейният търговец Емилиян Гебрев придобил акциите на завода въпреки запор на НАП и КОНПИ

Що за държава сме, след като наложените съдебни забрани и то по искане на специален държавен орган, какъвто е КОНПИ, не означават нищо за някои хора

Русенският оръжеен завод „Дунарит“ – стратегическа фирма от военнопромишления комплекс, години наред функционираше с неясен краен собственик.

Предприятието бе собственост на фирма „Кемира“, която от своя страна се притежаваше еднолично от „Хедж Инвестмънт България“ – длъжник на КТБ с огромни по размер кредити (за над 70 млн. евро).

Зад „Хедж Инвестмънт България“ стоеше никому неизвестната доскоро офшорна компания „EFV International Ventures”, регистрирана на Британски Вирджински острови. След фалита на КТБ стана известно, че офшорната компания е лична собственост на банкера беглец Цветан Василев. Така през офшорката Василев е бил краен собственик на русенския „Дунарит“ и на авиоремонтния завод „Авионамс“, всички щедро финансирани от фалиралия трезор.

И докато за „Авионамс“ всичко вече е решено – държавата, чрез „Държавната консолидационна компания“ придоби на публична продан собствеността върху акциите на завода срещу 28 млн. лева и след продължили близо две години съдебни битки с Василев и неговото обкръжение, които всячески пречеха продажбата да приключи, то за „Дунарит“ явно сагата продължава.

Първа част на грабежа.

В началото на 2016г. никому неизвестната фирма „ТМН“, с управител и едноличен собственик Иван Езерски, участва в увеличение на капитала на „Кемира“, като само срещу 50 хил. лева, придобива почти 90% от капитала на „Кемира“, а с това и непрекия контрол върху „Дунарит“ (в който „Кемира“ от своя страна притежава 99% от капитала).

Досегашният едноличен собственик на „Кемира“ – фирма „Хедж Инвестмънт България“, който е и основен длъжник на КТБ по веригата на собствеността на оръжейния завод, остава само със скромните 10%, запорирани от КТБ и КОНПИ.

Извършеното увеличение на капитала не е случайно, коментират юристи, тъй като по този начин се възпрепятства предявеният от КТБ иск за ликвидация на „Кемира“ по учредения от длъжника „Хедж Инвестмънт България“ залог върху дяловете му в дъщерното дружество. Чрез ликвидацията банката в несъстоятелност щеше да си осигури възможност да продава акциите на „Кемира“ в оръжейния завод „Дунарит“ и да се удовлетвори частично за невърнатите кредити.

Кой е Иван Езерски и как срещу 50 хил. левасъщият придобива контрола върху оръжейния завод, не е ясно. Защо директорът на „Хедж Инвестмънт България“ – Асен Бабански е гласувал увеличение на капитала на „Кемира“ без „Хедж Инвестмънт България“ да участва в същото, с ясното съзнание, че представляваното от него дружество ще остане само с 10 % собственост, също не е ясно. Кой му е наредил това да се случи? Дано поне разследващите органи да се поинтересуват от тези въпроси.

Втора част на грабежа.

Идва по- интересното, голямата хапка – 99% от акциите в капитала на „Дунарит“. Също през 2016г. позната вече схема с увеличението на капитала е приложена и по отношение на оръжейния завод. Изпълнител този път е близкият до Василев скандален оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

Какво са се разбрали Василев и Гебрев никой не знае, но имайки предвид, че „Дунарит“ вече трета година продължава да е под контрола на Василев, чрез верните му директор и членове на съвета – Кръстю Кръстев, Никола Киров и Трифонов, като именно „Дунарит“ е основната касичка на банкера беглец, осигуряваща му необходимите финанси за живота му в Белград, а и за дейността му – да финансира медии и медиини кампании, които да го превръщат в „жертва“ и да лъскат имиджа му, вероятно цената на сделката между двамата никак не е малка.

Увеличението на капитала на „Дунарит“ с участието на фирма „Емко“, която да придобие почти 89% от оръжейния завод, не успява да се осъществи, защото вписването му е спряно в съда. Това обаче не отказва участниците в заверата – Василев, Гебрев и разбира се директорите Кръстю Кръстев и Асен Бабански(управител и на „Кемира“, който и този път необосновано допуска участието на представляваното от него дружество „Кемира“, което е основен акционер в „Дунарит“ с 99%, да се стопи почти изцяло чрез увеличението). Схемата е същата, участниците също.

На 29.06.2017г. в търговския регистър е внесено заявление за приемане на счетоводните отчети на „Дунарит“ от което е видно, с изненада, че „Кемира“ вече се била разпоредила със своите 99% от акциите в капитала на „Дунарит“, като ги е прехвърлил в полза на фирмата „Емко“, с управител и едноличен собственик Емилиян Гебрев.

След неуспеха с увеличението на капитала, Василев явно е решил „Кемира“ да прехвърли директно акциите си от оръжейния завод. Как е станало това, също не е ясно, предвид наложените преди това върху същите акции запори от НАП и от КОНПИ. Комисията за отнемане на незаконно имущество е изпратила сигнал до прокуратурата за извършеното прехвърляне, тъй като върху акциите има наложен запор, който забранява да се изпършват прехвърляния.

14-10Запорът е наложен във връзка с делото на комисията срещу Цветан Василев. Да прехвърлиш акции след запор на КОНПИ, това вече минава всякакви граници. Що за държава сме, след като наложените съдебни забрани и то по искане на специален държавен орган, какъвто е КОНПИ, не означават нищо за някои хора.

Сагата продължава, след заявлението от 29.06.2017г., преди два дни в търговския регистър е постъпило ново заявление от „Дунарит“, за проведено общо събрание за смяна на членовете на досегашния съвет на директорите, по което като акционери отново са посочени фирма „Емко“ и Емилиян Гебрев. И по двете заявления, това от месец юни и последното от петък, заявителят не прилага книга на акционерите и временни удостоверения, които да покажат как „Кемира“, представлявана от Асен Бабански, е прехвърлила запорираните от НАП и КОНПИ акции, представляващи 99% от „Дунарит“, на Емилиян Гебрев и неговата фирма. Според юристи, това е правен абсурд. Абсурд, но който два пъти се заявява за вписване в търговския регистър.

Така, след като дължащият на КТБ над 250 млн. евро кредити „Петрол“ премина в ръцете на приятеля на Василев – ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев, сега наред е „Дунарит“.

Докато за „Петрол“ своя „скромен“ принос в полза на банкера беглец направиха квесторите Лютов и Костадинчев, които в последните дни на квестурата освободиха всички обезпечения на КТБ върху активите на „Петрол“ – бензиностанции и петролни бази, и то само срещу извършените прихващания (т.е. нито лев реални пари не са постъпвали в банката), което позволи на ловешкия бизнесмен да прехвърли няколко пъти тези активи на снои фирми, сега следва нова и още по нагла кражба – прехвърляне в полза на Емилиян Гебрев на реално запорираните от НАП и КОНПИ акции от капитала на „Дунарит“.

Нищо чудно, след като квесторите Лютов и Костадинчев продължават да са на свобода и да упражняват дейността си като синдици, какво ли си казват участниците в новата кражба – Гебрев, Кръстю Кръстев и Асен Бабански. Един НАП или КОНПИ ли ще ни спрат?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Ето потвърждение на наглостта на метастазата Независима Съдебна Власт. Неуки хора създавст закони недоносчета за да могат да изсмукват активи безнаказано.

  2. Еха труд, близ и останалите прасчови медии поне да правеха труд да им се различават пасквилите им

  3. схема след схема, мишена след мишена около КТБ и Василев….а някой си вее …. необезполояван 🙁

  4. Те милиардите дето Василев ги сви още време ще ги доизпира и превръща в кеш, така че има къде да му хванат следите.

  5. Този няма да се спре докато не оглозга всяко предприятие, до което се докосне. Бие се в гърдите, че бил ги купувал много изгодно, само дето ако погледнем всички тия предприятия, те са затънали в дългове и нямат вече никакви активи, защото са окрадене. Справка Петрол. Василев я купи за 100 млн. лв., а тя не струва и 0 лева. Толкова много дългове има компанията, че реално всичките й активи не могат да ги покрият.

  6. Ей това се казва бандид с навици. Те го съдят за милиарди, той още схеми е наредил…

Отговорете