Душ и педикюр за слоницата Артайда

Снимки: Денислав Стойчев

Служители на столичния зоопарк доставиха прохладно удоволствие на слоницата Артайда. Тя бе изкъпана заради над 30-градусовите температури днес, като банята на открито привлече интереса и на посетителите в горещия понеделнишки обяд. Но преди същинския душ, гледачите на слона извършиха седмичните процедури за почистване и дезинфекциране на стъпалата. Подмамвайки голямото животно с ябълки, моркови и тиквички, служителите начело с Д-р Иван Цветков с четки и пили за метал излъскаха ноктите на Артайда.

Снимки: Денислав Стойчев

Артайда е родена през юни 1963 в цирк в немския град Гелзенкирхен. Заради непокорния си характер и нежеланието да изпълнява команди тя е преместена в градския зоопарк, а известен период прекарва и в Москва. През ноември 2004 година пристига в София. Личният ѝ ветеринар, д-р Цветков, сподели колко е важно животното да свикне с едни и същи гледачи и да бъде редовно обгрижвано. Защото не изпълнява ли команди, регулярни манипулации, като тези днес, не могат да се извършват.

Поддръжката на ноктите на слоновете не е естетическа прищявка, а важна част от опазването на здравето им. Стъпалата на слоницата са с особено влошено състояние при пристигането ѝ в зоопарка. В началото, хигиенните процедури изисквали животното да бъде упоено и спънато, но това крие по-опасни рискове. През 2007 година у нас пристига световният експерт по слоновете Алан Рукрофт, който обучава служителите да се грижат за педикюра на Артайда чрез пряк контакт и без упойки.

85 килограма сено, фураж и плодове изяжда на ден Артайда. Свободните слонове се нуждаят от доста по-голямо количество храна, тъй като се движат много повече. Но и живеят по-малко. Слоновете в зоопарковете могат да достигнат до 70-80-годишна възраст. Артайда е сама от 2006 година, когато умира слоницата Савитри. Отношенията между двете не били особено гладки, "типично по женски", шегуват се служителите на зоопарка.

След като децата си разотиват от слонската къпалня, гледачите на Артайда споделят и най-мрачния епизод от живота на западногерманското животно. Твърди се, че в младежките си години агресивната слоница е убила човек и това е причината властите да я конфискуват и предадат в зоопарка на Гелзенкирхен. Днес, 56-годишната Артайда - макар често да упорства - е много по-кротка. Все пак, гледачите ѝ са внимателни и за да следва техните команди, те чинно изпълняват нейните прищявки. По ирония, логото на столичната Зоологическа градина е слон с корона.

Всяка събота от летните месеци зоопаркът организира демонстрационно хранене. Така посетителите могат да наблюдават открито храненето и да научат за грижите за животните пряко от техните гледачи.

Коментари

Задължително поле