Дъждът, превалял за кратко тази нощ в района над Югово в Родопите, не е успял да загаси пожара, но все пак е намалил неговата интензивност.
Днес ще бъде по-лесно на огнеборците да работят по овладяването на двете огнища на пожара, обясни по БНР главен инспектор Димитър Бришимов от Пловдивската пожарна.
"Ще позволи да влезем в него и да го обработим. Днес се надявам поне единият от пожарите да бъде на 100% обработен, а другият да бъде насочен в безопасна посока към пропаст. Към Югово проблемът е решен вече, там са изградени просеки. Днес съм пуснал групи да ги доразширят, да влезнат, да доизгасят, каквото има по техния фронт. В Югово долу, в ниската част, към Нареченски бани, малко повече дъжд е валял за разлика от основния пожар горе", коментира Бришимов.
Движението по отсечката за Чепеларе се извършва в една лента. В участъка до Бачково кола на пожарната със специален режим на движение се е ударила в скала, в опит да изпревари микробус, след което се завъртяла и блъснала странично лек автомобил. 43-годишен пожарникар е леко пострадал, спътникът му, също пожарникар, е невредим.
Пореден ден служители на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян и специализирана техника помагат в гасенето на горския пожар, каза управителят Здравко Бакалов.
"Пет наши камиона качват вода с цистерни откакто пожарът е станал. До момента над 300 тона вода са качени. През нощта е паднал не много силен дъжд. Не се вижда толкова активно да пуши вече пожарът. Качват се да довършат това гасене, особено в пресечените местности и деретата, където е съсредоточено по-голямо количество изгоряла маса. От 6 горски стопанства има хора с противопожарни автомобили. Отделно целият състав от стопанството е там. 2 булдозера има. Правят противопожарни просеки. Има доста доброволци и военни - около 50 човека".
В гасенето днес вероятно ще бъде използван отново военен хеликоптер, който да облети трудно достъпните участъци. В борбата с огнената стихия участват също 50 военнослужещи, 10 курсанти от Академията на МВР и над 30 доброволци.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш