Дълголетието на Меси – от правилна диета

Десет поредни години Лионел Меси вкарва повече от 40 гола. На 31 е вече, но няма и намек, че би „свалил скоростта“. Започна още като тийнейджър и все едно е намерил лек срещу остаряването.

Миналата седмица Меси влезе триумфално в съблекалнята на „Уембли“, след като бе вкарал два пъти за 4:2 на „Барселона“ срещу „Тотнъм“. Неговите съотборници започнаха да пеят: „А сега кой е най-добрият?“ Всичко беше опит за отмъщение към ФИФА. Още една седмица по-рано също в Лондон световната централа раздаде наградите за №1 в света, като единствено Лео намери място в идеалния отбор. Но не бе сред първите трима. Въпреки че е на 31 години, Меси изтича 8,2 километра на „Уембли“ и 96 пъти игра с топката. Единствено Жорди Алба пипна кълбото повече пъти. Много други футболисти биха си „избирали мачовете“, в които да са на топ ниво. Но Меси винаги е на него.

31-4

Каква е рецептата? Като тийнейджър Лео е бил голям привърженик на продуктите от „бързо хранене“ и газираните напитки. Колкото и талант да е събрал в себе си, ако бе продължил с този начин на живот, отдавна нямаше да е същият. Човекът, който пребори начина на храна, се нарича Пеп Гуардиола. Когато водеше „Барселона“, треньорът нареди да бъде махната машината за напитки, защото била твърде близо до съблекалнята. Веднъж бившият треньор на „Ню Йорк Ред Булс“ Ханс Бак разказа пред шведска телевизия, че преди мач от сезон 2008/2009 г. Меси прекъснал монолог на Гуардиола пред отбора, за да поиска да си вземе кен „Кока кола“. Когато треньорът отказал, Лео пренебрегнал заповедта и изпил напитката пред съотборниците си. Бившият треньор на „Барса“ Карлос Решак също е казвал, че „Меси яде повече пица, отколкото би трябвало“.

Днес Меси е съвсем различен. „Това, което тялото ти приема на 18 и 19 години, няма нищо общо с това на 27“, признава звездата. Меси нае диетолога Жулиано Позер, който преобърна начина му на мислене и хранене. Преди началото на сезона, когато стана титулярен капитан на „Барса“, аржентинецът отлетя до остров Сицилия, за да навести стария си приятел. Човекът, който му даде футболното дълголетие. Дори екипът диетолози на „Камп Ноу“ не се сърди, че Меси използва външен човек. Философията на Позер е, че сладките храни пречат при възстановяването на тялото и допринасят за контузии. Пресни и сухи плодове, ядки, семена и сезонни салати със зехтин са единственото в менюто на петкратния кавалер на „Златната топка“. Оризът и пастата, които Меси обожава, са му позволени в краен случай. Същото се отнася и за месото, което е любимо на всеки аржентинец. Безалкохолните газирани напитки са сменени с традиционния южноамерикански чай „мате“, в който има много кофеин.

За първи път Меси започна да работи с Позер след Мондиал 2014, когато загуби с Аржентина финала от Германия. Препоръча го тогавашният му съотборник в националния отбор Мартин Демикелис. Меси се завърна в Каталуния с три килограма по-малко от очакваното и изведе „Барса“ до требъл следващата година. От този период килограмите на Лео не мърдат – точно 67.

В периода 2006-2013 година Меси лекува 11 контузии. След новата диета те драстично намаляха. Цялата „магия“ на Позер вече се използва и от екипа диетолози на „Барса“, воден от д-р Мария Антония Лисарага Дало. Нейните съвети са подобни на италианските – след мач футболистите да се нахранят възможно най-бързо с паста или суши.

Алкохолът е напълно забранен в „Барса“. Много рядко се позволяват типичните южноамерикански барбекюта. По препоръка на диетолозите Меси е ограничен и в самолетните пътувания. Затова все по-рядко може да гостува на Позер, а това е и една от причините два пъти да не отиде тази есен за мачове на националния отбор. Така Аржентина ще е без звездата си в контролите срещу Ирак и Бразилия. Страната все още чака дали Лео ще се откаже окончателно или ще играе на Копа Америка догодина като последен опит да спечели нещо за родината си освен олимпийското злато от 2008-а. Но какво изкушение само! Финалът на Копа Америка е на 7 юли на „Маракана“ в Рио де Жанейро. Арената, на която Меси вече загуби финала на Мондиал 2014. Но какво по-хубаво може да има, ако първият трофей бъде в сърцето на бразилския футбол.

31-1

За дълголетието на Меси помага и семейството. Освен данъчна афера около Лео няма скандали в стил „изнасилена съм от Кристиано Роналдо“. Много често аржентинецът споделя с феновете си в социалните мрежи как прекарва времето с трите си момчета Тиаго, Матео и Чиро. И разбира се – със съпругата си Антонела. Звездата дори предпочита сам да ги води на училище, а не да наема хора за тази цел.

Наскоро в едно от редките си интервюта пред каталунско радио Меси се съгласи да говори и за семейството. „След раждането на Тиаго се научих да приемам загубите по различен начин – казва Лео. - Трудно ми е, защото страдам много. Тиаго ми помогна да ги преодолявам по-лесно. Той вече много обича футбола, голям фен е на Аржентина и „Барселона“. Дори знае, че не трябва да се говори вкъщи за загуби.“

31-2

Меси спечели четири пъти Шампиоската лига, макар че сам не обича да брои първата. През 2006-а Франк Рийкард не го включи в групата за финала срещу „Арсенал“ (2:1). Единственото, което не е успял още, е да триумфира като капитан. Меси признава – ако този сезон спечели Шампионската лига на стадион „Уанда Метпоролитано“ в Мадрид пред очите на малкия Тиаго, ще е най-великото постижение в кариерата му. Вече е обещал, че всеки гол ще посвети на него.

Меси е вкарал попадение №5000 за „Барселона“. Заби и гол №6000. На въпроса дали ще вкара и гол №7000 – може би след девет години, когато ще е на 40, той отговаря: „Не мисля.“ Но с диетата и начина на живот нищо чудно дори на 40 години Меси да е същият футболен бог, пред когото се прекланя целият свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена