Дългосрочен скрининг за COVID в училищата

Избрани са бързи антигенни тестове, защото могат да открият вируса на по-ранен етап.

Столичният общински съвет обсъжда предложение

Започна пилотно в няколко общински школа

Антигенните тестове ще са по желание и безплатни за учителите и непедагогическия персонал

Програма за дългосрочен скрининг с антигенни тестове за COVID-19 на учителите и персонала в общинските училища в София ще гласува Столичният общински съвет на сесията в четвъртък. Това съобщиха от пресцентъра на СОС.

Програмата за скринингово изследване за коронавирусна инфекция чрез антигенен тест е по предложение на зам.-кмета на София Дончо Барбалов и председателите на комисиите по здравеопазване и социална политика и по образование, култура, наука и културно многообразие - д-р Антон Койчев и Малина Едрева.

Основната цел на скрининга е гарантирането на здравето на хората, които са пряко свързани с учебния процес в столицата. Избрани са антигенните тестове, защото са по-бързи, по-достъпни и по-лесни за използване в сравнение с PCR теста, а за разлика от бързите кръвни тестове за антитела могат да открият вируса на по-ранен етап.

Тестовете ще са по желание и безплатни за учителите и непедагогическия персонал в общинските училища. Предложението е скринингът да се проведе между 1 февруари и 31 март, като в изследването се включат 10 диагностично-консултативни центрове, в които има COVID зони. При възможност лечебните заведения ще изпращат мобилни екипи в самите училища за извършване на скрининга на място. Необходимите средства са в размер на 200 000 лв. и ще бъдат осигурени от бюджета на Столична община. Средствата са предназначени за плащане на пробонабирането от страна на медиците, а самите тестове са осигурени от Регионалната здравна инспекция.

В няколко учебни заведения започна пилотно тестване, за да се провери коя е най-подходящата организация на работата на медицинските екипи. Очаква се от началото на следващия месец да започне присъственото обучение на учениците от 5. до 12. клас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони