Дънекова след наказанието: Станах изкупителна жертва

Българският спортен арбитраж отмени решението на Дисциплинарната комисия (ДК) на БОК и наказа Силвия Дънекова за 4 години.

В навечерието на олимпиадата Рио 2016 лекоатлетката бе уличена в употреба на забранени стимуланти. ДК трябваше да наложи санкция, но вместо това оповести, че няма нарушение на антидопинговите правила. При този развой на ситуацията международните институции щяха да се самосезират и да наложат по сурово наказание на българската страна.

Направиха това, което искаха – заяви Дънекова. - А дали ще обжалвам? Да, целта ми бе да изчистя името си, но всичко опира и до финанси. Сега трябва да платя и разходите по арбитража, а следващата стъпка е Спортният съд в Лозана. Жалко е, когато заради липса на средства истината не може да излезе на яве. А иначе всичко беше пародия. Наказаха ме без да отворят „Б“ пробата ми и дори не я изискаха. То все едно да те обвинят в убийство без да намерят оръжието.“

Санкцията на Силвия изтича на 13 август 2020 г.

Същевременно на европейското до 20 г. в Гросето (Италия) Лиляна Георгиева направи заявка за титлата на 1500 м, като се класира за днешния финал с най-добро време - 4:18.36 мин. Снощи световната вицешампионка Александра Начева атакува титлата в тройния скок.

А днес Мирела Демирева, сребърната олимпийска медалистка, ще има последен шанс да покрие норматив в скока на височина за световното в Лондон през август. Тя ще стартира на турнира в Хьосден-Зьолден (Белгия). Нормативът е 194 см.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт